Ρίγα
Ρίγα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Ρίγα

Γύρω από το Ρίγα

Krystof Hajek ενημερωμένο 26. 3. 2024

Η μετακίνηση στη Ρίγα είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε να περιηγηθείτε με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο και τα αμέσως γύρω του. Για πιο μακρινές μετακινήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.

Περπατώντας

Μπορείτε να εξερευνήσετε τις γωνιές και τα κύρια αξιοθέατα με τα πόδια. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να περπατήσετε αργά στο ιστορικό κέντρο. Υπάρχει επίσης ένα εύκολο μονοπάτι κατά μήκος της προκυμαίας προς τις κύριες αγορές Rīgas Centrāltirgus paviljoni.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία για το ίδιο το κέντρο. Όλες οι γραμμές περνούν γύρω από το ιστορικό κέντρο.

TOP 10 ξενοδοχεία στο κέντρο της Ρίγας

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει πλακόστρωτους δρόμους και πεζοδρόμια. Όταν ταξιδεύετε με καροτσάκι ή, για παράδειγμα, με αναπηρικό αμαξίδιο, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας τη μειωμένη άνεση, παρόλο που πολλά αξιοθέατα και υπηρεσίες είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Δημόσιες συγκοινωνίες

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Ρίγα περιλαμβάνουν 6 γραμμές τραμ, 22 γραμμές τρόλεϊ και 51 γραμμές λεωφορείων. Φορέας εκμετάλλευσης είναι η εταιρεία μεταφορών Rigas Satiksme, στον επίσημο ιστότοπο της οποίας rigassatiksme. lv μπορείτε να βρείτε όλες τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, τα σχέδια διαδρομών, τις τιμές των εισιτηρίων και τυχόν κλεισίματα.

Όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι οι αριθμοί των επιμέρους γραμμών επικαλύπτονται ανάλογα με τον τύπο μεταφοράς. Οι γραμμές τραμ, τρόλεϊ και λεωφορείων ξεκινούν με πανομοιότυπη αρίθμηση από τη μία.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι φθηνές, προσβάσιμες, αξιόπιστες και ασφαλείς. Τα οχήματα συντηρούνται και αναβαθμίζονται σταδιακά. Μπορείτε να πάρετε ένα τραμ 30 ετών ή ένα ολοκαίνουργιο. Τα οχήματα, ακόμη και τα λεωφορεία, διαθέτουν υποδοχές USB για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Η επιβίβαση και η αποβίβαση γίνεται από οποιαδήποτε πόρτα, εκτός από αυτές τις γραμμές, όπου η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα:

  • Τρόλεϊ: 20, 27, 34 και 35.
  • λεωφορεία: 47, 54, 55, 57, 58, 60 και 63.

Οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται επίσης στις στάσεις των λεωφορείων.

Εισιτήρια

Ως τουρίστας, όταν βρίσκεστε στη Ρίγα, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μόνο με χάρτινα εισιτήρια μιας χρήσης.

Αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα περίπτερα Narvessen σε όλη την πόλη ή από τους αυτόματους πωλητές σε πολυσύχναστες στάσεις λεωφορείων. Η τελευταία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για κινητά Rigas satiksme, Mobilly ή Narvesen. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον τρόπο πληρωμής μέσω της εφαρμογής για κινητά στον ιστότοπο της εταιρείας μεταφορών rigassatiksme.lv/code-tickets.

Τα εισιτήρια πωλούνται σε διάφορες χρονικές παραλλαγές:

  • 90 λεπτά - τιμή 1,50 eur
  • 24 ώρες - τιμή 5 eur
  • 3 ημέρες - τιμή 8 eur
  • 5 ημέρες - τιμή 10 eur
  • 1 μήνας - τιμή 30 eur

Σημειώστε ότι πρέπει να σημειώνετε το εισιτήριό σας κάθε φορά που επιβιβάζεστε στο λεωφορείο, ακόμη και κατά τη μετεπιβίβαση μεταξύ δύο λεωφορείων. Το εισιτήριο προσαρτάται στον αναγνώστη μόνο όταν επιβιβάζεστε στο λεωφορείο, όχι όταν κατεβαίνετε.

Τα εισιτήρια είναι μεταβιβάσιμα και μπορούν να σημειωθούν για τελευταία φορά 1 λεπτό πριν από τη λήξη τους.

Γραμμή λεωφορείου 22

Ταεισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από τον οδηγό της μοναδικής λεωφορειακής γραμμής 22, η οποία συνδέει το κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο RIX της Ρίγα.

Μπορείτε να πληρώσετε μόνο με κάρτα ανέπαφων πληρωμών και ένα εισιτήριο διάρκειας 90 λεπτών κοστίζει 1,81 eur.

Νυχτερινές υπηρεσίες

Όλες οι γραμμές των δημόσιων συγκοινωνιών στη Ρίγα ξεκινούν να λειτουργούν νωρίς το πρωί από τις 4:45 π.μ. περίπου και εκτελούν δρομολόγια μέχρι τα μεσάνυχτα. Το τελευταίο δρομολόγιο αναχωρεί από τον τερματικό σταθμό το αργότερο στις 23:50.

Δεν υπάρχουν νυχτερινές γραμμές ή συνδέσεις στη Ρίγα.

Κρουαζιέρες

Μπορείτε να κάνετε την επίσκεψή σας στη Ρίγα πιο ελκυστική κάνοντας μια κρουαζιέρα στον ποταμό Daugava. Οι κρουαζιέρες περιήγησης είναι διαθέσιμες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, και υπάρχουν 4 διαφορετικές κρουαζιέρες για να διαλέξετε. Όλες τους πραγματοποιούνται από τη ναυτιλιακή εταιρεία River Cruises Latvia.

Καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων σε Riga

Οι προβλήτες σκαφών βρίσκονται μεταξύ των γεφυρών Vanšu Tilts και Akmens Tilts.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις ακόλουθες κρουαζιέρες:

Όνομα Δρομολόγιο Ώρες κρουαζιέρας Ώρες κρουαζιέρας Τιμή
River Boat Γύρω από το νησί Zakusala 5x καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00 1 ώρα 15 ευρώ
Canal Boats μέσω του ιστορικού κέντρου 11 φορές την ημέρα από τις 10:00 έως τις 20:00 1 ώρα 15 ευρώ
Mežaparks στη βόρεια συνοικία της πόλης 10:30 1 ώρα 15 λεπτά 15 eur
Jūrmala στην παραλία της Jurmala 10:00 2 ώρες και 30 λεπτά 20 eur

Εκπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν για φοιτητές με έγκυρη κάρτα ISIC, όπου η τιμή της κρουαζιέρας βασίζεται στα 10 eur, αντίστοιχα 12 eur για την κρουαζιέρα προς Jūrmala και τα παιδιά πληρώνουν τα ίδια 5 eur για την κρουαζιέρα.

Τα εισιτήρια για την κρουαζιέρα μπορείτε να τα προμηθευτείτε στις αποβάθρες ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας rivercruises.lv, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε και άλλες επίσημες πληροφορίες.

Ποδήλατα

Τις ηλιόλουστες ημέρες, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να εξερευνήσετε όχι μόνο το κέντρο, αλλά κυρίως τα ευρύτερα προάστια της Ρίγας.

Ακριβώς όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα βρείτε στη Ρίγα σχάρες Nextbike.

Μπορείτε εύκολα να τα νοικιάσετε και να τα επιστρέψετε μέσω της εφαρμογής nextbike για κινητά, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε τόσο από το Appstore όσο και από το Google Play.

Ταξί

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κανονικά ταξί, επιμείνετε στη χρήση ταξίμετρου.

Τα αυτοκίνητα χωρίς άγχος μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω της εφαρμογής Bolt. Το Uber δεν λειτουργεί στη Ρίγα. Λίγο πιο ακριβό, αλλά πάντα με εξαιρετική και γρήγορη διαθεσιμότητα είναι το Baltic Taxi.

Με το τρένο προς τη Γιούρμαλα

Το δημοφιλές θέρετρο δίπλα στη θάλασσα Blat είναι εύκολα προσβάσιμο με τρένο από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρίγας. Μην αναζητάτε τον σταθμό "Jurmala" στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης μεταφορών, πρέπει να επιλέξετε έναν από τους πολλούς σταθμούς της πόλης. Οι πιο δημοφιλείς (πιο κοντά στην παραλία) σταθμοί είναι οι Dzintari, Majori ή Melluzi.

Το τρένο για τη Γιούρμαλα διαρκεί μισή ώρα και εκτελεί δρομολόγια 2-3 φορές την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αγοράστε απλώς ένα εισιτήριο στο σταθμό, θα σας κοστίσει 1,4 ευρώ. Η επιστροφή δεν έχει καμία έκπτωση.

Μπορείτε να βρείτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα στον ιστότοπο των Λετονικών Σιδηροδρόμων ή να χρησιμοποιήσετε τη γενική μηχανή αναζήτησης μεταφορών στη Λετονία 1188.lv, η οποία θα βρει επίσης όλες τις συνδέσεις με υπεραστικά λεωφορεία.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.