Τουριστική θεώρηση για το Κύπρος

Κύπρος

Τι ταξιδιωτικά έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδέψω στην Κύπρο; Και μπορώ να περάσω τα σύνορα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βόρειας Κύπρου;

Ταυτότητα ή διαβατήριο;

Εάν ταξιδεύετε στην Κυπριακή Δημοκρατία (που μερικές φορές αναφέρεται ως "Ελληνική Κύπρος" ή "Νότια Κύπρος"), δεν χρειάζεστε διαβατήριο, εάν είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναζήτηση καταλύματος στην Κύπρο

Κύπρος για ταυτότητα

Αυτή η ενότητα ισχύει μόνο για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν φτάνετε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου, ταξιδεύετε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεστε μόνο μια έγκυρη ταυτότητα για να ταξιδέψετε. Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Κύπρο μόνο με δελτίο ταυτότητας, αλλά φυσικά μπορείτε να ταξιδέψετε και με διαβατήριο.

Αν σας ζητήσουν "διαβατήριο" στο ξενοδοχείο ή στο αεροδρόμιο, εννοούν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο γενικά, οπότε δεν έχει σημασία αν όντως παρουσιάσετε διαβατήριο ή απλώς ταυτότητα.

Ένα έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα αρκεί για τη διάρκεια της διαμονής σας στην Κύπρο. Δεν είναι απαραίτητο η ισχύς του να επεκτείνεται πέραν της ημερομηνίας του ταξιδιού, όπως συνηθίζεται σε ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες.

Διέλευση μεταξύ Κύπρου και Βόρειας Κύπρου

Εάν πρόκειται να διασχίσετε τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, θα χρειαστείτε διαβατήριο.

Παρόλο που οι επίσημες ιστοσελίδες των υπουργείων Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι η ταυτότητα είναι επαρκής για τη διέλευση μεταξύ Κύπρου και Βόρειας Κύπρου, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και εξαρτάται πάντα από τον εκάστοτε υπάλληλο επί τόπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διασχίσει τα σύνορα χωρίς διαβατήριο.

Αν φτάσετε απευθείας στη Βόρεια Κύπρο με αεροπλάνο, ισχύουν οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Τουρκία, δηλαδή το διαβατήριο είναι επίσης απαραίτητο και δεν θα σας επιτραπεί η επιβίβαση στο αεροπλάνο με ταυτότητα.

Είναι δυνατόν να φτάσετε σε ένα τμήμα της Κύπρου και να φύγετε από ένα άλλο;

1. Άφιξη στη Βόρεια Κύπρο -> αναχώρηση από τη Νότια Κύπρο

Αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο αποδεκτή και μπορεί να σας εκθέσει σε προβλήματα κατά την αναχώρηση από τα αεροδρόμια της Λάρνακας ή της Πάφου στην Κύπρο. Οι τουρκοκυπριακές αρχές δεν αναγνωρίζουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και ως εκ τούτου η είσοδος στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου Ερκάν θεωρείται παράνομη.

Συνεπώς, ενδέχεται να σας υποβάλουν σε ερωτήσεις κατά την αναχώρηση από τη "νότια" Κύπρο και, σε ακραίες περιπτώσεις, να σας αρνηθούν την είσοδο στη ζώνη διέλευσης. Τότε θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε στη Βόρεια Κύπρο και να ταξιδέψετε με άλλα μέσα.

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ υπόκεινται σε έλεγχο διαβατηρίων στην Κύπρο, καθώς η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος της ζώνης Σένγκεν.

2. Άφιξη στη "Νότια Κύπρο -> αναχώρηση από τη Βόρεια Κύπρο

Η αντίστροφη διαδρομή είναι δυνατή χωρίς σημαντικά προβλήματα. Παρόλο που η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζει αμοιβαία την Κυπριακή Δημοκρατία, επιτρέπει στους ξένους επισκέπτες να αναχωρούν από τη Βόρεια Κύπρο μέσω του αεροδρομίου Ερκάν ή των λιμανιών της, ακόμη και αν εισέρχονται στο νησί μέσω των αεροδρομίων της "Νότιας Κύπρου" Λάρνακας ή Πάφου.

3. Άφιξη και αναχώρηση από/προς τη Βόρεια Κύπρο

Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς δυσκολία εάν είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση των συνόρων είναι δυνατή και προς τις δύο κατευθύνσεις και αν το σημείο άφιξης και αναχώρησης είναι το αεροδρόμιο Ερκάν στη Βόρεια Κύπρο, μπορείτε να επισκεφθείτε τη "Νότια" Κύπρο για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

Συνοριακές διαβάσεις

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 σημεία ελέγχου για τη διέλευση μεταξύ της Κύπρου και της Βόρειας Κύπρου. Όλα είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς περιορισμούς από όλους τους κατόχους ευρωπαϊκών διαβατηρίων και χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει ταξιδιωτική υποχρέωση χωρίς βίζα.

Για λεπτομερή κατάλογο των σημείων διέλευσης των συνόρων και λεπτομερή περιγραφή του τρόπου διέλευσης των συνόρων, ανατρέξτε στον οδηγό για τη Βόρεια Κύπρο.

Είσοδος στα βρετανικά κυπριακά εδάφη

Κοιτάζοντας το χάρτη, θα παρατηρήσετε δύο άλλες περιοχές εκτός από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη Ακρωτήρι (δυτικά της Λεμεσού) και Δεκελείας (ανατολικά της Λάρνακας).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διατηρήσει τα εδάφη αυτά με αμοιβαία και ακόμη ισχύουσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία και λειτουργεί ενεργές στρατιωτικές βάσεις και στα δύο.

Ωστόσο, κανονικοί δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι διέρχονται τόσο από το Ακρωτήρι όσο και από τα Δεκελείας και υπάρχουν κανονικά κυπριακά χωριά. Παρόλο που τα εδάφη είναι κυρίαρχα στο Βρετανικό Στέμμα, η κυπριακή νομοθεσία εφαρμόζεται εν μέρει εδώ, πληρώνετε σε ευρώ και θα καλέσετε την κυπριακή αστυνομία ή την υπηρεσία ασθενοφόρων αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα (όπως τροχαία ατυχήματα ή τραυματισμούς).

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο/είσοδο στα βρετανικά εδάφη και συχνά δεν υπάρχει σήμανση. Δεν θα περάσετε από κανέναν έλεγχο διαβατηρίων.

Τελωνειακοί κανονισμοί

Μπορείτε να εισαγάγετε 800 τσιγάρα, 50 πούρα ή 1 κιλό καπνού, 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών, 90 λίτρα κρασιού και 110 λίτρα μπύρας αφορολόγητα, εάν ταξιδεύετε στην Κύπρο από έδαφος της ΕΕ, διαφορετικά τα όρια μειώνονται κατά το ένα τέταρτο.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.