Ασφάλεια και προστασία στο Κύπρος

Κύπρος

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία στην Κύπρο; Είναι ασφαλής και ποια είναι τα μέρη με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας;

Αναζήτηση καταλύματος στην Κύπρο

Κίνδυνοι για την υγεία

Δεν υπάρχουν εξωτικές ασθένειες στην Κύπρο.

Οι κίνδυνοι για την υγεία προέρχονται κυρίως από το κολύμπι στη θάλασσα και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Σίγουρα δεν χρειάζεστε κάποιον ειδικό ταξιδιωτικό εμβολιασμό για την Κύπρο. Ο κίνδυνος να προσβληθείτε από κάποια εξωτική ασθένεια, ηπατίτιδα ή λύσσα για παράδειγμα, είναι ελάχιστος εδώ.

Κίνδυνοι από το κολύμπι στη θάλασσα

Το κολύμπι στα νερά γύρω από την Κύπρο είναι πολύ ασφαλές. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι γενικά απαλλαγμένη από επικίνδυνα κύματα και το κολύμπι στους προστατευμένους κόλπους της Αγίας Νάπας ή του Πρωταρά είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα λεγόμενα αντίθετα ρεύματα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο, αλλά υπάρχει πάντα προειδοποίηση στην παραλία με πληροφορίες για το πώς να συμπεριφέρεστε σε τέτοια ρεύματα, αν αυτά εμφανίζονται τακτικά.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα επικίνδυνα πλάσματα στις τοπικές θάλασσες. Για παράδειγμα, η τελευταία καταγεγραμμένη θανατηφόρα επίθεση καρχαρία στην Κύπρο ήταν το 1901.

Επικίνδυνα ζώα και αδέσποτα σκυλιά

Δεν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα στην Κύπρο. Υπάρχουν δύο είδη δηλητηριωδών φιδιών: η οχιά της Λεβαντίνης και το ευρωπαϊκό φίδι της γάτας, καθώς και ταραντούλες και σκορπιοί.

Ωστόσο, τα δαγκώματα ή τσιμπήματα είναι σχετικά σπάνια και τα ζώα αυτά δεν αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κίνδυνο κατά τη μετακίνηση στις συνήθεις τουριστικές περιοχές.

Αδέσποτα σκυλιά συναντώνται περιστασιακά σε αγροτικές και αστικές περιοχές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρατηρούν τους ξένους. Αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν έως και 200 000 αδέσποτα σκυλιά στην Κύπρο, η πραγματικότητα σήμερα είναι σημαντικά διαφορετική.

Από όλες τις χώρες της περιοχής, τα αδέσποτα σκυλιά είναι τα λιγότερα στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, αδέσποτες γάτες βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά.

Πόσιμο νερό

Σύμφωνα με τους ντόπιους, το νερό είναι πόσιμο, ωστόσο, συνιστάται η αγορά εμφιαλωμένου νερού. Η ποιότητα του νερού της βρύσης δεν είναι τόσο καλή όσο στην κεντρική ή τη δυτική Ευρώπη και μπορεί να σας προκαλέσει βλάβη ή μικροπροβλήματα υγείας.

Εάν μαγειρεύετε ζυμαρικά, για παράδειγμα, και βράζετε το νερό, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Εγκληματικότητα

Η Κύπρος είναι μια πολύ ασφαλής χώρα και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Μπορεί να προκύψουν μεμονωμένα προβλήματα, ιδίως από ξένους και τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο. Ασκήστε μόνο τη βασική προσοχή στους τουριστικούς προορισμούς.

Οι νυχτερινές βόλτες στην Κύπρο είναι ασφαλείς και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά.

Πολιτική κατάσταση

Οι τουρίστες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω νόμιμων συνοριακών διαβάσεων (νότια της Κύπρου) μπορούν να ταξιδέψουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και να παραμείνουν εκεί χωρίς περιορισμούς. Αντίθετα, αν φτάσετε στο βόρειο τμήμα του νησιού, συνήθως θα περάσετε στο νότιο τμήμα χωρίς προβλήματα, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες όταν προσπαθείτε να φύγετε από το νότιο τμήμα μέσω των αεροδρομίων της Λάρνακας ή της Πάφου.

Λάβετε υπόψη σας ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αναγνωρίζεται ως δημοκρατία από κανέναν (εκτός από την Τουρκία), και έτσι σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να υπάρχει περιορισμένη βοήθεια για τους τουρίστες που διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αν μιλήσετε με ντόπιους, να έχετε υπόψη σας ότι το νησί βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό από το 1974. Εκείνη την περίοδο, πολλοί Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από το βόρειο προς το νότιο τμήμα. Το θέμα της διαίρεσης και της επανένωσης του νησιού μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο για κάποιους, ειδικά για την παλαιότερη γενιά.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η κατάσταση έχει παγώσει ως status quo και δεν υπάρχει σήμερα βία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κίνδυνος καταστροφών

Αν και η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη, ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί δεν συμβαίνουν εδώ. Ασθενέστεροι σεισμοί συμβαίνουν κατά μέσο όρο δύο φορές κάθε 10 χρόνια.

Στην Κύπρο βρέχει ελάχιστα, οπότε ο κίνδυνος πλημμύρας είναι αμελητέος. Δεν υπάρχουν καταστροφικές καταιγίδες ή τυφώνες.

Σημαντικές επαφές

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι κατά τη διάρκεια της διαμονής σας είναι οι εξής

  • Πρώτες βοήθειες - Παγκόσμιος ευρωπαϊκός αριθμός: 112
  • Εθνικός τηλεφωνικός αριθμός - καθολικός για την αστυνομία, το ασθενοφόρο ή την πυροσβεστική: 199

Ο διεθνής τηλεφωνικός κωδικός της Κύπρου είναι +357.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.