Πολιτισμός και ιστορία της Κύπρος

Κύπρος

Πόσο εύκολο είναι να μιλάτε αγγλικά στην Κύπρο; Πώς είναι οι Κύπριοι και πότε είναι κλειστά τα καταστήματα στην Κύπρο;

Αναζήτηση καταλύματος στην Κύπρο

Ιστορία με λίγα λόγια

Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης χρονολογούνται γύρω στο 8.000 π.Χ., όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται και να σχηματίζουν χωριά. Μπορείτε ακόμα και σήμερα να δείτε τα απομεινάρια των χωριών αν επισκεφθείτε τη Σαλαμίνα ή το Κούριο, για παράδειγμα.

Το 1878 η Κύπρος έγινε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αλλά από το 1955 υπήρξαν μια σειρά από εξεγέρσεις και τοπικές διαμάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Βρετανών. Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων απαίτησε την επανένωση με την Ελλάδα, η οποία εκείνη την εποχή κυβερνιόταν από μια αυταρχική στρατιωτική χούντα.

Ανεξαρτησία και διχοτόμηση της Κύπρου

Τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, απέρριψαν την ένωση με την Ελλάδα λόγω του φόβου αντίδρασης της Τουρκίας, σημαντικό μέρος του πληθυσμού της οποίας κατοικούσε επίσης στην Κύπρο.

Το 1960, οι Βρετανοί παρέδωσαν τελικά την Κύπρο και κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της ως ένα ενιαίο κράτος. Από το 1963, ωστόσο, υπήρξαν πολλά, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τοπικά, επεισόδια βίας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων Κυπρίων.

Το 1974 αποτέλεσε σημείο καμπής για το μέλλον της Κύπρου. Έγινε απόπειρα πραξικοπήματος από την ελληνική στρατιωτική χούντα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ωστόσο, το πραξικόπημα απέτυχε (η στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα στη συνέχεια έπεσε και η χώρα κινήθηκε προς τη δημοκρατία) και σε απάντηση ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μαζική εισβολή στο νησί.

Αυτό ήταν απαράδεκτο για την Τουρκία και γι' αυτό η εισβολή έγινε με μεγάλη δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών κυπριακών πόλεων. Η βίαιη σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίων από το βορρά στο νότο και περίπου 60.000 Τουρκοκυπρίων από το νότο στο βορρά. Τα τουρκικά στρατεύματα έλεγχαν το βόρειο μικρότερο τμήμα του νησιού (περίπου το 36% της συνολικής έκτασης της Κύπρου).

Η βίαιη σύγκρουση έληξε το 1983, όταν η Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ανακήρυξε την ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία, ωστόσο, αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία. Καθορίστηκε μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη μεταξύ 50 μέτρων και 4 χιλιομέτρων.

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Ολόκληρο το νησί έχει γίνει δεκτό στην Ένωση, αλλά το ευρωπαϊκό δίκαιο αναστέλλεται στη μη αναγνωρισμένη Βόρεια Κύπρο μέχρι να επιλυθεί το "κυπριακό ζήτημα".

Επί του παρόντος είναι δυνατή η επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο μέσω του σημείου ελέγχου στην οδό Λήδρας στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Η "νότια" Κύπρος είναι μια ξεχωριστή δημοκρατία, αν και έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα.

Επί του παρόντος, η κατάσταση στην Κύπρο είναι ήρεμη και δεν υπάρχει βία. Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα και τα δύο μέρη του νησιού.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική, η οποία είναι η μητρική γλώσσα για τους περισσότερους Κύπριους και επίσης η επίσημη γλώσσα επικοινωνίας με τις αρχές. Η ελληνική γλώσσα δεν χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο, αλλά μια ελληνική γραφή που ονομάζεται Αλφάβητο.

Αλλά μην ανησυχείτε, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πινακίδων (π.χ. στις οδικές πινακίδες) μεταγράφεται επίσης στα λατινικά.

Μπορείτε να μιλήσετε αγγλικά εδώ σχεδόν χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς η Κύπρος ήταν αγγλική αποικία μέχρι το 1960. Μπορείτε να μιλήσετε τόσο με μεγαλύτερους όσο και με νεότερους ανθρώπους. Οι περισσότερες πινακίδες και πινακίδες είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τουλάχιστον μια βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι αρκετά συνηθισμένη ακόμη και στα πιο ορεινά χωριά που βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, σε όλες τις γενιές.

Αυτό κάνει την Κύπρο μοναδική στη Μεσόγειο και, εκτός από τη Μάλτα όπου τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα, είναι μακράν η καλύτερη αγγλόφωνη χώρα στη νότια Ευρώπη.

Μίνι λεξικό:

 • Καλημέρα, καλημέρα - Kaliméra
 • Αντίο - Adio
 • Καληνύχτα - Kalinichta
 • Ευχαριστώ - Efcharisto
 • Παρακαλώ - Παράκαλο
 • Ναι - Όχι
 • Όχι - Ochi
 • Προς τα πού - Apopu
 • Μπύρα - Μπύρα

Άνθρωποι και θρησκεία

Οι Κύπριοι είναι πολύ καλοί και φιλικοί άνθρωποι, υποκειμενικά είναι πολύ πιο χαλαροί από τους Έλληνες, αν και θεωρούν τους εαυτούς τους ως ένα έθνος. Ο χαρακτήρας τους είναι πολύ χαλαρός και έχουν πάντα άπλετο χρόνο. Δεν βιάζονται να πάνε πουθενά και δεν αγχώνονται. Είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλέψουν για τα πάντα. Μην περιμένετε μεγάλη ακρίβεια από τους Κύπριους, οι εικοσάλεπτες καθυστερήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και η θρησκεία αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και ενισχύει τις παραδοσιακές κυπριακές αξίες. Μπορείτε να βρείτε μια εκκλησία ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο μέρος του νησιού.

Η Κύπρος έχει πληθυσμό περίπου 950.000 κατοίκων. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ελληνοκύπριοι, αλλά υπάρχουν επίσης μειονότητες όπως Τουρκοκύπριοι, Έλληνες, Άγγλοι, Ρουμάνοι και Ρώσοι.

Διακοπές

Η Κύπρος έχει ισχυρές παραδόσεις που μεταφέρονται στην επόμενη γενιά. Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική θρησκευτική γιορτή. Κάθε Κύπριος πηγαίνει να επισκεφθεί την εκκλησία όπου γίνονται οι λειτουργίες. Αν επιλέξετε να σπουδάσετε στην Κύπρο, οι διακοπές του Πάσχα διαρκούν 14 ημέρες σε αντίθεση με τις τσέχικες.

Τον Φεβρουάριο κάθε έτους, το παγκοσμίως γνωστό καρναβάλι πραγματοποιείται στην πόλη της Λεμεσού. Το φεστιβάλ διαρκεί μερικές ημέρες και οι άνθρωποι παρουσιάζουν όμορφες στολές, τραγουδούν τραγούδια, χορεύουν, τρώνε και γιορτάζουν τη ζωή. Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται εδώ στις 25 Δεκεμβρίου.

Στην Κύπρο γιορτάζονται οι ακόλουθες αργίες, οι οποίες είναι και ημέρες αργίας:

 • 1 Ιανουαρίου - Πρωτοχρονιά
 • 6 Ιανουαρίου - Θεοφάνεια, η εμφάνιση του Ιησού Χριστού σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία
 • 6η Δευτέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα - Καθαρά Δευτέρα (εκκλησιαστική αργία)
 • 25 Μαρτίου - Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (γιορτάζεται επίσης στην Κύπρο)
 • 1 Απριλίου - Εθνική Ημέρα της Κύπρου (αγώνας για την ανεξαρτησία)
 • Μεγάλη Παρασκευή - κυμαινόμενη ημερομηνία (Πάσχα)
 • Λευκό Σάββατο - κυμαινόμενη ημερομηνία (Πάσχα)
 • Κυριακή του Πάσχα - κυμαινόμενη ημερομηνία (Πάσχα)
 • Δευτέρα του Πάσχα - κυμαινόμενη ημερομηνία (Πάσχα)
 • Τρίτη του Πάσχα - κινητή ημερομηνία (Πάσχα)
 • 1 Μαΐου - Εργατική Πρωτομαγιά
 • Καθαρά Δευτέρα - πρώτη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή (κυμαινόμενη ημερομηνία)
 • 15 Αυγούστου - Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 • 1 Οκτωβρίου - Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου
 • 28 Οκτωβρίου - Εθνική Ημέρα της Ελλάδας
 • 24 Δεκεμβρίου - Παραμονή Χριστουγέννων
 • 25 Δεκεμβρίου - Πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων
 • 26 Δεκεμβρίου - Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

Οι τουριστικές υπηρεσίες, τα εστιατόρια και τα μικρότερα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα δρομολόγια των λεωφορείων λειτουργούν σύμφωνα με τα δρομολόγια της Κυριακής κατά τη διάρκεια των εορτών.

Πολιτισμός

Οι κάτοικοι της Κύπρου είναι πολύ φιλικοί και χαλαροί. Οι ντόπιοι δεν είναι πολύ συνεπείς και μπορεί να καθυστερήσουν μισή ώρα στα ραντεβού τους. Σχεδόν όλοι αγαπούν τον καφέ και ο φραπέ είναι πολύ δημοφιλής το καλοκαίρι. Οι Κύπριοι μπορούν να καθίσουν και να μιλήσουν για ώρες πίνοντας καφέ.

Η Κύπρος έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα και παρόλο που είναι ανεξάρτητο κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες, οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν μαζί με τις κυπριακές σε κάθε γωνιά (συμπεριλαμβανομένων των επίσημων κυβερνητικών κτιρίων).

Κύπριοι και Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους ένα έθνος, ωστόσο οι Κύπριοι είναι πιο φιλικοί και επίσης πιο τακτικοί από τους Έλληνες.

Αν μιλήσετε με ντόπιους, να έχετε κατά νου ότι το βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό από το 1974. Πολλοί Ελληνοκύπριοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από το βόρειο προς το νότιο τμήμα. Το θέμα της διαίρεσης και της επανένωσης του νησιού μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο για κάποιους, ειδικά για την παλαιότερη γενιά.

Τουρισμός

Οι τουρίστες γενικά αναζητούν παραθαλάσσια θέρετρα που είναι οικονομικά βιώσιμα και υψηλού επιπέδου χάρη στους τουρίστες Τα ξενοδοχεία είναι υψηλού επιπέδου και υπάρχει μια τεράστια γκάμα καταλυμάτων για να διαλέξετε. Δημοφιλείς προορισμοί για παραθαλάσσιες διακοπές είναι οι πόλεις Αγία Νάπα και Πρωταράς. Παραλίες όπως η παραλία Nissi Beach και ο κόλπος Fig Tree Bay χαρακτηρίζονται ως μερικές από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Η Κύπρος είναι δημοφιλής προορισμός λόγω των όμορφων αμμωδών παραλιών της και των ευκαιριών να δοκιμάσετε πολλά θαλάσσια σπορ, όπως καταδύσεις και βαρκάδα. Το νησί προσφέρει επίσης πολλούς υφάλους και παραλίες όπου δεν θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους, και αν τους βρείτε, θα ζήσετε μοναδικές στιγμές. Αν σας αρέσουν οι όμορφες παραλίες, ο ζεστός καιρός, το υπέροχο φαγητό και οι φιλικοί άνθρωποι, δεν πρέπει να χάσετε την Κύπρο.

Καλύτερα ξενοδοχεία στην παραλία - Κύπρος

Η Κύπρος είναι μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα με εγκαταστάσεις πλήρους εξυπηρέτησης.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.