Παραδοσιακό φαγητό στο Ελλάδα

Ακρόπολη της Αθήνας

Ποιο φαγητό πρέπει να δοκιμάσετε στην Ελλάδα; Τι πωλείται συχνότερα στα τοπικά εστιατόρια;

Κάντε κράτηση καταλύματος με πρωινό

Ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα αναμειγνύει μεσογειακές και ανατολίτικες γεύσεις και είναι επηρεασμένη από τουρκικές επιρροές, πλούσια σε σκόρδο, ελαιόλαδο και ειδικά μπαχαρικά. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.

Τα ψάρια και το κρέας είναι σχεδόν πάντα ψητά, αλλά προτιμάται το αρνί ή το αρνί.

Τυπικά λαχανικά είναι οι αγκινάρες, τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές, συνήθως γεμιστές ή μαριναρισμένες σε λάδι.

Το πιο συνηθισμένο ποτό είναι το κρασί και ο καφές, τα οποία κάθε Έλληνας αγαπά και απολαμβάνει αρκετές φορές την ημέρα.

Τυπικές ελληνικές σπεσιαλιτέ

Η Ελλάδα έχει δώσει στον κόσμο αρκετά γνωστά πιάτα που μπορεί να βρει κανείς σε όλο τον κόσμο. Μην ξεχάσετε όμως να δοκιμάσετε και τις λιγότερο γνωστές και ίσως ακόμη καλύτερες ελληνικές σπεσιαλιτέ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια επιλογή από τα καλύτερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Κύρια πιάτα

Μουσάκα - ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα, που συχνά αποκαλείται "βαλκανικά λαζάνια". Πρόκειται για πολλές στρώσεις ψημένης μελιτζάνας (σπάνια ένα μπολ με κολοκυθομελιτζάνα) που διανθίζεται με αρνί και ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ.

Γύρος - ένα δημοφιλές ελληνικό πιάτο fast-food που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και συχνά συγχέεται με το τουρκικό κεμπάπ ή την αραβική σαβάρμα.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πολύ παρόμοια πιάτα. Και τα δύο έχουν παρόμοια βάση, με το κρέας να ψήνεται αργά πάνω σε ένα περιστρεφόμενο ξύλο και να κόβεται σταδιακά. Ενώ ο γύρος φτιάχνεται κυρίως από χοιρινό και αρνίσιο κρέας, το κεμπάπ φτιάχνεται από κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι.

Το καρύκευμα διαφέρει επίσης- μάλιστα, ο όρος "γύρος" αρχικά αναφερόταν μόνο στο καρύκευμα που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το κρέας, αλλά αργότερα γενικεύτηκε στο ίδιο το πιάτο. Ο ελληνικός γύρος σερβίρεται συνήθως με σάλτσα τζατζίκι και σπάνια σε πίτα.

Σουβλάκι - μετά το γύρο, ίσως το πιο δημοφιλές ελληνικό γρήγορο φαγητό, ή μάλλον το φαγητό που μπορείτε να πάρετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, από τα καλύτερα εστιατόρια μέχρι τους πιο υποβαθμισμένους πάγκους με φαγητό.

Τα σουβλάκια είναι μικρά κομμάτια κρέατος, συνήθως χοιρινό ή κοτόπουλο, τα οποία τις περισσότερες φορές σερβίρονται τηγανητά ως σουβλάκι. Ωστόσο, πολλοί πάγκοι και εστιατόρια προσφέρουν σουβλάκι σε πίτα, το οποίο είναι ένα πιάτο που μοιάζει πολύ με το γύρο σε πίτα.

Ψάρια - Παρόλο που η Ελλάδα είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και παρά το γεγονός ότι μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών σε κάθε ελληνικό εστιατόριο, είναι κάπως περίεργο ότι δεν είναι τόσο δημοφιλές μεταξύ των Ελλήνων. Τα θαλασσινά μπορεί να τρώγονται τακτικά, αλλά σίγουρα όχι σε καθημερινή βάση.

Θαλασσινά - εκτός από τα ψάρια, φυσικά, όλα τα εστιατόρια προσφέρουν επίσης πιάτα (κυρίως σαλάτες) από άλλα θαλασσινά, όπως μύδια, γαρίδες και χταπόδι.

Ελληνική σαλάτα - η κλασική ελληνική σαλάτα είναι πανταχού παρούσα και συχνά τρώγεται αντί για συνοδευτικό πιάτο. Μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει πολύ με την ψιλοκομμένη σαλάτα από τη Βουλγαρία, μόνο που είναι λιγότερο γευστική. Αποτελείται από κομμάτια φέτας, ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, ελιές και κρεμμύδια.

Εκτός από την παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα είναι επίσης πολύ δημοφιλής.

Ορεκτικά και συνοδευτικά πιάτα

Τζατζίκι - ίσως το πιο συνηθισμένο συνοδευτικό για κρέας και άλλα πιάτα. Το τζατζίκι είναι ένα πιάτο από φιλτραρισμένο γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο, ελαιόλαδο και ένα μείγμα βοτάνων.

Τυρί ή κεφτεδάκια - ένα πολύ συνηθισμένο ορεκτικό που διατίθεται σχεδόν σε κάθε εστιατόριο.

Ντολμάδες - ένα εξαιρετικό ελαφρύ πιάτο για τις ζεστές ημέρες. Οι ντολμάδες είναι ρολά από αχνιστά αμπελόφυλλα γεμισμένα τις περισσότερες φορές με ένα μείγμα ρυζιού, δυόσμου, άνηθου, μαντζουράνας και πιπεριού, καλυμμένα με χυμό λεμονιού. Μπορούν όμως να γεμιστούν και με κρέας ή λαχανικά.

Ταραμασάλατα - μια γνωστή ροζ πάστα ή επάλειψη, που τρώγεται συχνότερα με ψωμί ως ορεκτικό. Φτιάχνεται από αλατισμένο καπνιστό ιχθύ, συνήθως μπακαλιάρο ή κέφαλο, το οποίο αναμειγνύεται με σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και μερικές φορές ψίχουλα ψωμιού.

Αυγολέμονο - μια παραδοσιακή ελληνική σούπα που φτιάχνεται συχνά σε γιορτές ή σημαντικές περιστάσεις. Η βάση της είναι ζωμός κοτόπουλου, ο οποίος μαγειρεύεται με ρύζι και κρέας. Τα σημαντικότερα συστατικά της, δηλαδή ο χυμός λεμονιού και τα αυγά, προστίθενται στο τέλος.

Φέτα - το ελληνικό τυρί είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά στον κόσμο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Το πιο διάσημο είναι αναμφίβολα η φέτα, η οποία παρασκευάζεται από 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα. Η γεύση του τυροπήγματος είναι ευχάριστα αλμυρή και όχι τόσο αρωματική όσο, ας πούμε, το βαλκανικό τυρί.

Η ψητή φέτα τρώγεται συχνά ως ορεκτικό.

Πίτα - η παραδοσιακή ελληνική πίτα τρώγεται κυριολεκτικά με τα πάντα, τόσο για κύρια γεύματα όσο και για πρωινό ή σνακ. Σε ένα εστιατόριο, συνήθως θα πληρώσετε μια μικρή επιπλέον χρέωση για πίτα ψωμί γύρω στα 2 ευρώ.

Γλυκά

Μπακλαβάς - αν και ο μπακλαβάς δεν είναι αρχικά ελληνικό γλυκό (είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλη τη Μέση Ανατολή), είναι ίσως το πιο δημοφιλές τοπικό γλυκό. Μικρά κομμάτια ζύμης filo γεμίζονται με ξηρούς καρπούς, μέλι και σιρόπι.

Πορτοκαλοπίτα - ένα πολύ δημοφιλές κέικ πορτοκαλιού εμποτισμένο σε γλυκό σιρόπι, συνήθως πορτοκάλι. Αυτό το γλυκό είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για πρωινό.

Λουκουμάδες - μικρές γλυκές μπάλες ή λουκουμάδες τηγανισμένοι σε λάδι βουτηγμένοι σε μέλι και κανέλα και, όπως ο μπακλαβάς, είναι πανταχού παρόντες.

Καταΐφι - παρόμοιο στη γεύση με τον μπακλαβά, αλλά η ζύμη φτιάχνεται σε λεπτές χυλοπίτες που τυλίγονται σε μπάλα ή ρολό, τηγανίζονται σε βούτυρο και περιχύνονται με σιρόπι.

Παραδοσιακά ελληνικά ποτά

Ρετσίνα - ένα τυπικό ελληνικό κρασί (συνήθως λευκό, αλλά μπορεί να είναι και ροζέ) στο οποίο προστίθεται ρητίνη πεύκου, δίνοντάς του μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Η ρετσίνα σερβίρεται συχνά με κύρια γεύματα.

Ούζο - το πιο δημοφιλές ελληνικό αλκοολούχο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ έως και 48%. Πρόκειται για λικέρ από γλυκάνισο, αρωματισμένο (εκτός από γλυκάνισο) με άλλα βότανα, συνήθως γαρύφαλλο, κανέλα, μάραθο ή κόλιανδρο. Το ούζο συχνά αναμειγνύεται με νερό ή πάγο και οι Έλληνες ετοιμάζουν πάντα ένα μικρό σνακ από φέτα, χταπόδι ή λουκάνικο λουκάνικο για να το πιουν.

Μεταξά - σίγουρα το πιο διάσημο ελληνικό ποτό στον κόσμο. Ο Μεταξάς αποστάζεται από διάφορα είδη κρασιού και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 38%. Η ποιότητα του Μεταξά βαθμολογείται με αστέρια, από τρία (το λιγότερο) έως δώδεκα (το περισσότερο, αλλά αυτοί οι Μεταξάδες είναι σπάνιοι και η τιμή τους αντιστοιχεί σε αυτό). Ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τιμής και ποιότητας είναι ο Μεταξάς 5*.

Ο ελληνικός καφές - μια συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής παρόμοια με τον τουρκικό καφέ. Οι κόκκοι του καφέ παρασκευάζονται σε τζακούζι σε χαμηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κρεμώδης αφρός που ονομάζεται "καϊμάκι".

Πώς να φάτε σαν ντόπιος

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μια τυπική ελληνική ταβέρνα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις ελληνικές σπεσιαλιτέ και ίσως να πάρετε ένα γλυκό ως κέρασμα.

Οι Έλληνες αρέσκονται πολύ στο να πηγαίνουν σε ταβέρνες, και εκτός αν βρίσκεστε σε ένα εντελώς τουριστικό εστιατόριο σε ξενοδοχείο ή στη μέση ενός τουριστικού κέντρου, συχνά θα υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από τους ξένους επισκέπτες σε μια ταβέρνα, ακόμη και σε θέρετρα.

Μπορείτε να βρείτε μικρές οικογενειακές ταβέρνες σε κάθε χωριό, ακόμη και στο πιο μικρό, στην Ελλάδα.

Παραγγελία μεζέδων

Αν θέλετε επίσης να γευματίσετε σαν ντόπιοι, παραγγείλετε διάφορα είδη φαγητού - που ονομάζονται μεζέδες (κάτι σαν τα ισπανικά τάπας) - και στη συνέχεια αφήστε τα να κυκλοφορήσουν γύρω από το τραπέζι. Και μην μοιράζετε την τιμή, στην Ελλάδα πληρώνετε συνολικά.

Φούρνοι και καφετέριες

Ένας άλλος πόλος έλξης για τους καλοφαγάδες είναι οι εξαιρετικοί φούρνοι, οι οποίοι, εκτός από φρέσκο ψωμί, προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από αλμυρές και αλμυρές λιχουδιές στις οποίες δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε.

Υπάρχουν επίσης καφετέριες σε κάθε γωνιά με τυπικά ελληνικά γλυκά, όπου οι ντόπιοι λατρεύουν να παίρνουν πρωινό.

Το πρωινό συνήθως αποτελείται μόνο από καφέ και μετά ο Έλληνας παραγγέλνει συνήθως κάποιο γλυκό, με έναν ακόμη καφέ ή καπουτσίνο.

Αν θέλετε να ζήσετε την αληθινή ελληνική ατμόσφαιρα, πηγαίνετε στις αγορές, που γίνονται και σε μικρές πόλεις, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Για παράδειγμα, η φέτα ή το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι ή το μέλι είναι πεντανόστιμα.

Συμβουλές στο εστιατόριο

Γενικά στην Ελλάδα, η κουλτούρα του φιλοδωρήματος δεν είναι πολύ εδραιωμένη και ειδικά στις λιγότερο τουριστικές ταβέρνες, το φιλοδώρημα δεν αναμένεται καθόλου και δεν υπάρχει κανένα faux-pas αν δεν αφήσετε κανένα.

Το φιλοδώρημα είναι πιο συνηθισμένο στα τουριστικά μέρη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικά αποδεκτό όριο. Αντίθετα, συνήθως απλώς στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο καλά υπολογισμένο ποσό.

Συνήθεις τιμές στα εστιατόρια

Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία και την εποχή, αλλά συνήθως ένα κύριο πιάτο με κρέας ξεκινά από 9 ευρώ εκτός των θέρετρων, μια σαλάτα θα σας κοστίσει 5 ευρώ και ένας καφές ή μια μπίρα βαρελίσια μπύρα θα σας κοστίσει από 2,50 ευρώ.

Είναι πιο ακριβά στα νησιά και στις πιο τουριστικές τοποθεσίες. Ένας τυπικός μουσακάς θα σας κοστίσει περίπου 8 έως 12 eur, ψάρια και θαλασσινά γύρω στα 20 eur, ενώ το φθηνότερο σουβλάκι είναι μεταξύ 6 και 10 eur.

Αν βγείτε έξω για διασκέδαση, υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περίπου 10 eur για ένα κοκτέιλ.

Πριν πάτε, φροντίστε να ελέγξετε το διαδίκτυο για συστάσεις για ορισμένες ταβέρνες που είναι δημοφιλείς στην περιοχή και προσπαθήστε τουλάχιστον να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Αν δεν το κάνετε, να είστε προετοιμασμένοι για αναμονή αρκετών δεκάδων λεπτών. Ορισμένες ταβέρνες έχουν κυριολεκτικά ουρές.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.

Έμειναν ερωτήσεις;

Αν έχετε ερωτήσεις ή σχόλια σχετικά με το άρθρο...

0 σχόλια

Συνδεθείτε στο Cestee

... η παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα

Συνεχίστε με το Facebook

Δεν έχετε ακόμη τον ταξιδιωτικό σας λογαριασμό; Εγγραφείτε