Ακρόπολη της Αθήνας
Αθήνα Ελευθέριος Βενιζέλος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αναχωρήσετε ή φτάσετε στο αεροδρόμιο Αθήνα

Transfer at Αθήνα Airport

Krystof Hajek ενημερωμένο 17. 10. 2023

Το αεροδρόμιο της Αθήνας χρησιμοποιεί μόνο έναν κύριο τερματικό σταθμό (πύλες Α και Β), στον οποίο προσαρτάται ένας μικρότερος δορυφορικός τερματικός σταθμός (πύλες Γ) εντός της περιοχής του αεροδρομίου. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να φτάσετε σε αυτόν είναι μέσω του κύριου αεροσταθμού.

Φθηνά ξενοδοχεία κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  • Πύλες Α - όλες οι αναχωρήσεις προς χώρες εκτός Σένγκεν
  • Πύλες Β - αναχωρήσεις προς χώρες Σένγκεν από όλες τις αεροπορικές εταιρείες εκτός της Ryanair
  • Πύλες Γ - αναχωρήσεις προς χώρες της ζώνης Σένγκεν μόνο από τη Ryanair, τη Wizz Air και την Transavia

Από τον κεντρικό τερματικό σταθμό προς τον δορυφορικό τερματικό σταθμό (πύλη C) υπάρχει μια υπόγεια σήραγγα μήκους περίπου 300 μέτρων με κινούμενους διαδρόμους.

Ένας χάρτης του τερματικού σταθ μού είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου: aia.gr/en/traveler.

Μεταφορά μεταξύ των πτήσεων

Το πυκνό δίκτυο πτήσεων σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες σημαίνει ότι το αεροδρόμιο χρησιμεύει και ως σημαντικό σημείο μετεπιβίβασης.

Παρόλο που τα αεροδρόμια της Αθήνας διαθέτουν μόνο έναν τερματικό σταθμό, οι μετεπιβιβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μάλλον συγκεχυμένα σηματοδοτημένες.

  • Σένγκεν -> Σένγκεν (με εξαίρεση τη Ryanair): Θα κάνετε μετεπιβίβαση μόνο εντός των πυλών Β, είναι καλά σηματοδοτημένη και πολύ απλή. Η μετεπιβίβαση μεταξύ πτήσεων εντός του χώρου Σένγκεν ρεαλιστικά διαρκεί περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κατέβετε από το αεροπλάνο στον τερματικό σταθμό. Δεν περνάτε από έλεγχο ασφαλείας ή διαβατηρίων.
  • Σένγκεν -> μη Σένγκεν: φτάνετε στην περιοχή της πύλης Β (ή της πύλης Γ), όπου πρέπει να περάσετε από τις ζώνες αποσκευών (αν έχετε ανταπόκριση με ένα εισιτήριο, δεν χρειάζεται να παραλάβετε τις αποσκευές σας), να περπατήσετε μέχρι την έξοδο, στη συνέχεια να πάρετε τον ανελκυστήρα στο 1ο επίπεδο αναχωρήσεων και να περάσετε από διαβατήριο και έλεγχο ασφαλείας στην πύλη Α.
    Ο ρεαλιστικός χρόνος μετεπιβίβασης είναι περίπου 15-25 λεπτά, ανάλογα με την ουρά για το check in.
  • Μη Σένγκεν -> Σένγκεν: θα αποβιβαστείτε στην περιοχή της πύλης Α, όπου πρέπει πρώτα να περάσετε από τον έλεγχο διαβατηρίων, να περάσετε από τους ιμάντες αποσκευών και να βγείτε εντελώς έξω. Δεν χρειάζεται να παραλάβετε τις αποσκευές σας, εάν έχετε ανταπόκριση με ένα εισιτήριο. Στη συνέχεια, ανεβείτε στο 1ο επίπεδο αναχωρήσεων και περάστε από τον έλεγχο ασφαλείας στις πύλες Α (ή στις πύλες Γ).

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.