Στοκχόλμη
Στοκχόλμη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Στοκχόλμη

Καιρός σε Στοκχόλμη και καλύτερη ώρα για να πάτε

David Eiselt ενημερωμένο 12. 4. 2024

Η Στοκχόλμη βρίσκεται σε υγρό ηπειρωτικό κλίμα στα βόρεια σύνορα της εύκρατης ζώνης, οπότε υπάρχουν τέσσερις εποχές.

Οι χειμώνες είναι μεγάλοι, σκοτεινοί και κρύοι. Οι θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες κυμαίνονται συνήθως γύρω στους -3 °C, αλλά μπορεί να πέσουν κάτω από τους -10 °C.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ανεβαίνει στους 20-25 °C, αλλά οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε υψηλότερες ούτε χαμηλότερες.

Κάντε κράτηση σε ξενοδοχείο στη Στοκχόλμη με έκπτωση

Η σουηδική πρωτεύουσα δέχεται περισσότερη ηλιοφάνεια από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και η θέση της στο βορρά εξηγεί τις μεγάλες διαφορές στην ποσότητα της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των εποχών. Στα μέσα του καλοκαιριού, οι ντόπιοι απολαμβάνουν περισσότερες από 18 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα, ενώ στα μέσα του χειμώνα είναι μόνο περίπου 6 ώρες.

Ποιοι είναι οι θερμότεροι μήνες στη Στοκχόλμη;

Το καλοκαίρι επισκέπτεται την πόλη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, όταν οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες.

Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών είναι περίπου 23 °C, με μέγιστη τους 30 °C, αλλά δεν είναι σπάνιες οι πολύ κρύες ημέρες με θερμοκρασία γύρω στους 15 °C, ειδικά όταν βρέχει.

Στατιστικά, οι θερμότεροι μήνες είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Πότε κάνει περισσότερο κρύο στη Στοκχόλμη;

Ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι ψυχρότεροι μήνες με μέση θερμοκρασία γύρω στους 3 °C. Ωστόσο, λόγω της θέσης στο βορρά, μπορεί να υπάρξουν ισχυροί παγετοί κάτω από -10 °C, τους οποίους μπορείτε να περιμένετε ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει επίσης συχνά άνεμος, ο οποίος κάνει τη θερμοκρασία να αισθάνεται ακόμη πιο κρύα.

Ποιοι είναι οι πιο βροχεροί μήνες στη Στοκχόλμη;

Βρέχει περισσότερο το καλοκαίρι, χάρη στις καταιγίδες και τις καλοκαιρινές βροχές, οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως το απόγευμα.

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις δεν είναι έντονες και δεν συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα.

Πόσο συχνά χιονίζει στη Στοκχόλμη;

Το χιόνι εμφανίζεται τακτικά από τα τέλη Νοεμβρίου έως τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, οπότε το χιόνι συνήθως απλώς δημιουργεί ένα ρομαντικό σκηνικό, χωρίς όμως μεγάλες κυκλοφοριακές επιπλοκές.

Χιονίζει πολύ περισσότερο στις ορεινές περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία, για παράδειγμα.

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Στοκχόλμη - Καιρός κατά τη διάρκεια του έτους

Μήνας
Καιρός
Air
Ιανουάριος
χιόνι
-2 °C
Φεβρουάριος
χιόνι
-1 °C
Μάρτιος
βροχερό
3 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
10 °C
μπορεί
ηλιόλουστο
16 °C
Ιούνιος
ηλιόλουστο
20 °C
Ιούλιος
ηλιόλουστο
23 °C
Αύγουστος
ηλιόλουστο
21 °C
Σεπτέμβριος
ηλιόλουστο
16 °C
Οκτώβριος
βροχερό
10 °C
Νοέμβριος
βροχερό
4 °C
Δεκέμβριος
χιόνι
0 °C

Πότε να πάτε στο Στοκχόλμη

Κάθε εποχή της Στοκχόλμης έχει κάτι να προσφέρει και το πότε θα την επισκεφθείτε εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Οι πιο δημοφιλείς μήνες για να ταξιδέψετε βόρεια είναι, φυσικά, ο Ιούνιος έως τον Αύγουστο, ακριβώς λόγω των πολλών ωρών ηλιοφάνειας και των πολύ ευχάριστων θερμοκρασιών.

Μετά από έναν ατελείωτο χειμώνα, οι ντόπιοι εκτιμούν κάθε μεγάλη ηλιόλουστη μέρα, και μόλις φτάσει, όλοι βγαίνουν έξω και η πόλη έχει μια μεταδοτικά ευχάριστη ατμόσφαιρα. Εκτός αυτού, σας απαλλάσσει από το πρόβλημα του πού να ζεσταίνεστε κάθε δύο ώρες κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα και προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να παραλείψετε σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Συγκρίνετε τιμές για πτήσεις προς Στοκχόλμη

Αν θέλετε να ζήσετε την αληθινή σουηδική παγωνιά (συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων σπορ στο χιόνι) και δεν σας πειράζει το σκοτάδι, πηγαίνετε σε έναν από τους χειμερινούς μήνες. Ο Μάρτιος, για παράδειγμα, είναι ήδη λίγο πιο φιλόξενος από αυτή την άποψη, με θερμοκρασίες που εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο μηδέν και ώρες ανατολής και δύσης του ήλιου που επιτρέπουν ολοήμερες πεζοπορίες.

Έτσι, έχετε την ευκαιρία να ζήσετε υπέροχες παγωμένες αλλά ηλιόλουστες ημέρες, κάτι που είναι απλά μοναδικό όταν περπατάτε στο ιστορικό κέντρο και κατά μήκος της ακτής. Η πόλη βρίθει από πληθώρα εσωτερικών δραστηριοτήτων, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, μουσεία, θέατρα, άνετα καφέ και μπαρ για να κρυφτείτε. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ο μικρότερος αριθμός τουριστών.

Θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Δείτε πώς είναι ο καιρός στη Στοκχόλμη κατά τους διάφορους μήνες του έτους.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο κρύος και κυρίως ο πιο σκοτεινός μήνας του έτους.

Υπάρχει πραγματικά ελάχιστη ηλιοφάνεια, ακόμη και αν ο ήλιος λάμπει όλη μέρα, πράγμα που είναι αρκετά συνηθισμένο. Η αυγή δεν ξημερώνει πριν από τις 8:30 π.μ. περίπου και σκοτεινιάζει γύρω στις 3:30 μ.μ..

Οι κανονικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται μεταξύ -6 °C και 0 °C. Οι ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -10 °C δεν είναι ιδιαίτερα εξαιρετικές. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και, αν υπάρχουν, είναι σχεδόν πάντα χιόνι.

Υπάρχουν πολύ λίγοι τουρίστες στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο και ορισμένα αξιοθέατα παραμένουν κλειστά.

Καιρός Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος είναι ένας πραγματικός χειμερινός μήνας με θερμοκρασίες μεταξύ -5 °C και 0 °C. Υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια από ό,τι τον Ιανουάριο, αλλά οι ημέρες εξακολουθούν να είναι πολύ σύντομες.

Συχνά πνέει άνεμος, αλλά χιονίζει ελάχιστα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ορισμένα αξιοθέατα είναι κλειστά, αλλά τα μουσεία, οι γκαλερί και φυσικά τα πανταχού παρόντα ζεστά καφέ είναι ανοιχτά.

Καιρός Μάρτιος

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, οι ημέρες γίνονται αισθητά μεγαλύτερες με την αυγή γύρω στις 6:00 π.μ. και το σούρουπο γύρω στις 5:30 μ.μ..

Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές και κυμαίνονται μεταξύ -3°C και +3°C. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά συχνά υψηλότερες προς το τέλος του μήνα (έως και 10 °C).

Ο καιρός τον Απρίλιο

Ο καιρός τον Απρίλιο αρχίζει να μοιάζει με άνοιξη στη Στοκχόλμη. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σιγά σιγά σε μέσο όρο 5 έως 12 °C, αλλά τα περισσότερα φυτά δεν ανθίζουν ακόμη και τα δέντρα στα πάρκα παραμένουν γυμνά.

Υπάρχει πολύ λίγη βροχή ή χιόνι τον Απρίλιο και ο ουρανός είναι συνήθως μερικώς συννεφιασμένος.

Καιρός Μάιος

Ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου, όταν ανοίγουν τα περισσότερα υπαίθρια αξιοθέατα, αξιοθέατα και γραμμές τουριστικών πλοίων.

Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 11°C και 16°C και οι ημέρες γίνονται σημαντικά περισσότερες. Τις περισσότερες φορές ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή μερικώς συννεφιασμένος.

Καιρός τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος σας προσκαλεί να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους στα πάρκα και στους περιπάτους.

Ο καιρός είναι εξαιρετικός. Τις περισσότερες φορές ο καιρός είναι ηλιόλουστος και οι ημέρες είναι οι μεγαλύτερες του έτους. Η αυγή ξημερώνει γύρω στις 3:30 π.μ. και ο ήλιος δύει γύρω στις 10 μ.μ.

Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 16°C και 21°C.

Ο καιρός τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με θερμοκρασίες μεταξύ 17 °C και 25 °C.

Οι μεγάλες ημέρες σας ενθαρρύνουν να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας και να μείνετε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Ιούλιος είναι ο πιο ηλιόλουστος μήνας του έτους. Αν και στατιστικά βρέχει σχετικά πολύ σε σύγκριση με άλλους μήνες, πρόκειται κυρίως για μικρότερες βροχές που εμφανίζονται κατά μέσο όρο 5 ημέρες το μήνα.

Καιρός τον Αύγουστο

Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο πιο βροχερός μήνας του έτους, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας τρομάζει καθόλου. Ακόμα κι έτσι, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και έχουν τη φύση βροχών. Είναι σπάνιο να βρέχει όλη την ημέρα.

Αντίθετα, ο Αύγουστος είναι γενικά ένας πολύ ηλιόλουστος μήνας με ευχάριστες θερμοκρασίες μεταξύ 17°C και 24°C.

Καιρός Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που όλα τα υπαίθρια αξιοθέατα και αξιοθέατα ή τα τουριστικά σκάφη είναι ανοιχτά.

Οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι ευχάριστες και κυμαίνονται μεταξύ 13 °C και 17 °C. Υπάρχουν περιστασιακές βροχές, αλλά οι βροχοπτώσεις δεν είναι μεγάλες και οι ώρες ηλιοφάνειας εξακολουθούν να είναι καλές.

Ο ήλιος ανατέλλει γύρω στις 6:15 και δύει γύρω στις 19:15. Προς το τέλος του μήνα τα δέντρα αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα.

Καιρός τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι ένας πραγματικός φθινοπωρινός μήνας. Τα πάρκα και τα δάση είναι τα πιο όμορφα του χρόνου, καθώς τα φύλλα στα δέντρα παίζουν με όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, του καφέ και του κόκκινου.

Η θερμοκρασία πέφτει αισθητά στους 10 °C περίπου. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξακολουθούν να βρέχουν όπως και το καλοκαίρι, με τη μορφή σύντομων βροχών.

Κατ' εξαίρεση, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και χιόνι.

Καιρός Νοέμβριος

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, έρχεται ο σκανδιναβικός χειμώνας. Η θερμοκρασία πέφτει στους 3 °C, αλλά προς το τέλος του μήνα εμφανίζονται αρκετά συχνά νυχτερινοί και ημερήσιοι παγετοί.

Η βροχή αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από χιόνι, αλλά η συχνότητα των βροχοπτώσεων δεν αυξάνεται και ο ουρανός είναι πιο πιθανό να είναι μερικώς συννεφιασμένος ή συννεφιασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ήλιος ανατέλλει γύρω στις 7:45 και δύει γύρω στις 15:00.

Καιρός Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο σκοτεινός μήνας του έτους με τη λιγότερη ηλιοφάνεια. Δεν είναι περίεργο. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου δεν εμφανίζονται στον ορίζοντα πριν από τις 8:30 π.μ. περίπου και δύουν στις 14:45.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -5 °C έως 0 °C, αλλά συχνά πέφτουν στους -10 °C.

Οι χιονοπτώσεις δεν είναι πολύχρονες, αλλά μπορεί να εμφανίζονται κάθε δεύτερη μέρα. Γενικά, ωστόσο, ο ήλιος συχνά λάμπει κατά τη διάρκεια της ημέρας τον Δεκέμβριο.

Η ατμόσφαιρα του σουηδικού χειμώνα, με τον διακριτικό αλλά πλούσιο προχριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι μαγική και, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συνιστούμε ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη ακόμη και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.