Αεροδρόμιο ZRH
Αεροδρόμιο Ζυρίχης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αναχωρήσετε ή φτάσετε στο αεροδρόμιο Ζυρίχη

Transfer at Ζυρίχη Airport

Krystof Hajek ενημερωμένο 12. 1. 2024

Παρόλο που το αεροδρόμιο της Ζυρίχης λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος με πτήσεις προς τον υπόλοιπο κόσμο, το αεροδρόμιο είναι συμπαγές, καλά οργανωμένο και οι διαδικασίες check-in και check-out είναι γρήγορες και αποτελεσματικές.

Δείτε ξενοδοχεία κοντά στο Αεροδρόμιο ZRH

Το αεροδρόμιο διαθέτει επισήμως δύο αεροσταθμούς, αλλά είναι συνδυασμένοι σε ένα κτίριο. Το μοναδικό σημείο ελέγχου ασφαλείας οδηγεί στον κοινό χώρο διέλευσης και των δύο τερματικών σταθμών.

Οι τερματικοί σταθμοί διακρίνονται κυρίως για το check-in και τις αφίξεις. Διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες κάνουν check in σε κάθε τερματικό σταθμό.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 1 (Check-in 1) διαθέτουν επίσης γκισέ "Check-in 3" αμέσως μετά την έξοδο από τον σταθμό. Εάν φτάνετε με τρένο και ταξιδεύετε με παραδοτέες αποσκευές, μπορείτε επομένως να κάνετε check-in σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αμέσως μόλις βγείτε από το τρένο και να μην χρειάζεται να μεταφέρετε τις αποσκευές σας στην αίθουσα του αεροδρομίου.

  • Check-in 1 + Check-in 3: Austrian, Croatia Airlines Edelweiss, Lufthansa, Swiss
  • Μόνο Check-in 1: Brussels Airlines, TAP
  • Check-in 2: Aegean Airlines, Aer Lingus, AirBaltic, Air Cairo, Air Canada, Air Europa, Air France, Air Malta, Air Montenegro, Air Serbia, American Airlines, British Airways, Bulgaria Air, Cathay Pacific, Chair, Corendon Airlines, Cyprus Airways, Delta, easyJet, El Al, Emirates, Ethiopian Airlines, Etihad, Eurowings, Finnair, Helvetic Airways, Iberia, Icelandair, ITA Airways, KLM, LOT, Oman Air, Pegasus Airlines, Qatar Airways, Royal Jordanian, SAS, Saudia, Singapore Airlines, Sun Express, Tailwind, THAI, Turkish Airlines, United, Vueling.

Ζώνη διέλευσης

Αφού περάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας, ο οποίος είναι κοινός για όλες τις πτήσεις, θα βρεθείτε στο κεντρικό κτίριο.

Gates A, B, D

Μεταξύ του σημείου ελέγχου ασφαλείας και των επόμενων πυλών αναχώρησης, κινείστε μόνο με τα πόδια.

  • Α - Αναχωρήσεις προς χώρες Σένγκεν
  • Β - Αναχωρήσεις προς χώρες Σένγκεν
  • Δ - ορισμένες αναχωρήσεις προς χώρες εκτός Σένγκεν (κυρίως πτήσεις Swiss προς ευρωπαϊκούς προορισμούς)

Στις πύλες Α και Β μπορείτε να φτάσετε μέσα σε 5 έως 10 λεπτά από το σημείο ελέγχου ασφαλείας. Οι πύλες Δ βρίσκονται μετά τον έλεγχο διαβατηρίων, γεγονός που επεκτείνει την απόσταση σε 10 έως 25 λεπτά ανάλογα με την ουρά.

Gates E

Από τον κεντρικό χώρο διέλευσης, αμέσως μετά τον έλεγχο ασφαλείας, κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες οδηγούν υπόγεια στην πύλη αναχώρησης Ε, η οποία βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο στο κέντρο του χώρου του αεροδρομίου.

  • E - αναχωρήσεις προς χώρες εκτός Σένγκεν (κυρίως όλες οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και οι πτήσεις ξένων αερομεταφορέων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς)

Υπόγεια, υπάρχει ένας έλεγχος διαβατηρίων και ακολουθεί ένας σταθμός του υπόγειου αυτόματου τρένου "Skymetro", ο οποίος θα σας μεταφέρει από το κεντρικό κτίριο απευθείας στην πύλη αναχώρησης Ε.

Η διαδρομή με το τρένο είναι δωρεάν και διαρκεί περίπου 3 λεπτά. Το τρένο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με συχνότητα 3-4 λεπτών.

Χρειάζεστε περίπου 15 έως 30 λεπτά για να φτάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας στην πύλη Ε, ανάλογα με την ουρά στον έλεγχο διαβατηρίων.

Χάρτης αεροδρομίου

Ένας διαδραστικός χάρτης ολόκληρου του αεροδρομίου και των επιμέρους αεροσταθμών βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αεροδρομίου: flughafen-zuerich.ch/interactive-map.

Μεταφορά μεταξύ των πτήσεων

Η ανταπόκριση μεταξύ των πτήσεων στη Ζυρίχη είναι πολύ απλή. Οι διαδικασίες διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό από τον οποίο φτάνετε και προς τον οποίο αναχωρείτε (Σένγκεν ή Non-Schengen).

Gates A, B <-> Gates A, B

Αυτές οι πύλες αναχώρησης είναι για πτήσεις εντός του χώρου Σένγκεν και επομένως δεν περνάτε από κανέναν έλεγχο.

Εάν πρέπει να μετακινηθείτε μεταξύ των περιοχών Α και Β, υπολογίστε ότι θα αλλάξετε μέσα σε 15 λεπτά.

Εάν φτάνετε στην πύλη Α και αναχωρείτε από την πύλη Α (παρόμοια με την πύλη Β), θα χρειαστείτε μόνο 5 λεπτά για τη μετεπιβίβαση.

Gates A, B -> Gates D

Η περιοχή Δ βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τις πύλες αναχώρησης Β, οπότε η μετεπιβίβαση από τις πύλες Β είναι ταχύτερη από ό,τι από τις πύλες Α. Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι οι ίδιες.

Κατά τη μετεπιβίβαση θα περάσετε από έλεγχο διαβατηρίων.

  • B -> D: 5 έως 10 λεπτά, ανάλογα με την ουρά στον έλεγχο διαβατηρίων.
  • Α -> Δ: 15 έως 20 λεπτά, ανάλογα με την ουρά στον έλεγχο διαβατηρίων.

Gates D -> Gates A, B

Θα περάσετε τόσο από τον έλεγχο διαβατηρίων όσο και από τον έλεγχο ασφαλείας κατά τη μεταφορά σας από την πύλη αναχώρησης D. Επομένως, σε σύγκριση με τη μεταφορά προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο συνολικός χρόνος θα αυξηθεί κατά περίπου 5 έως 10 λεπτά.

Gates A, B <-> Gates E

Κατά τη μετεπιβίβαση μεταξύ των πτήσεων Σένγκεν (A ή B) και του δορυφορικού τερματικού σταθμού (E), θα παίρνετε πάντα τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Και στις δύο κατευθύνσεις θα περάσετε από έλεγχο διαβατηρίων και έλεγχο ασφαλείας και ο συνολικός χρόνος μεταφοράς θα είναι μεταξύ 20 και 40 λεπτών, ανάλογα με τη συγκεκριμένη πύλη αναχώρησης και τις ουρές.

Gates D <-> Gates E

Καθώς και οι δύο περιοχές προορίζονται για πτήσεις εκτός Σένγκεν, θα περάσετε μόνο από έλεγχο ασφαλείας αλλά όχι από έλεγχο διαβατηρίων κατά τη μεταφορά αυτή.

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε το μετρό.

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη πύλη αναχώρησης και τις ουρές, ο συνολικός χρόνος μεταφοράς θα είναι μεταξύ 15 και 35 λεπτών.

Πώς θα διασκεδάσω κατά τη διάρκεια της μεταφοράς;

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης θα σας προσφέρει άφθονη ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της μακράς αναμονής.

Ο ίδιος ο τερματικός σταθμός είναι εξοπλισμένος με πολλές επιλογές για ψώνια και εστιατόρια. Εάν έχετε περισσότερες από 3,5 ώρες για τη μεταφορά, μπορείτε να επεκτείνετε τις επιλογές σας για ψώνια και φαγητό έξω από το πολυκατάστημα The Circle.

Οι λάτρεις των πτήσεων θα εκτιμήσουν τα δύο καταστρώματα παρατήρησης. Το ένα από αυτά είναι προσβάσιμο εντός της ζώνης διέλευσης (μόνο από την πύλη αναχώρησης E). Μετά τη δεύτερη ταράτσα (B), πρέπει να εγκαταλείψετε τη ζώνη διέλευσης.

Για έναν κατάλογο των καταστημάτων, τις ώρες λειτουργίας των βεραντών παρατήρησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ανατρέξτε στο κεφάλαιο Υπηρεσίες.

Μια ωραία καλοκαιρινή ημέρα και αν έχετε αναμονή για περισσότερο από 3,5 ώρες, μπορείτε να εγκαταλείψετε τη ζώνη διέλευσης, να περπατήσετε μέσα από το πολυκατάστημα The Circle και να καθίσετε στο γρασίδι σε ένα όμορφο πάρκο με θέα σε ολόκληρη την περιοχή του αεροδρομίου.

Επισκεφθείτε την πόλη

Η Ζυρίχη δεν απέχει πολύ από το αεροδρόμιο και αν έχετε περισσότερες από 5 ώρες για τη μετεπιβίβαση, ίσως αξίζει να πάτε με το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.

Για πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση στο κέντρο, ανατρέξτε στο κεφάλαιο Μεταφορές.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.