Παραδοσιακό φαγητό στο Γροιλανδία

Τι φαγητό πρέπει να δοκιμάσετε στη Γροιλανδία; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό που πωλείται στα τοπικά εστιατόρια;
Τιμές ξενοδοχείων στη Γροιλανδία
Γροιλανδική κουζίνα
Η γαστρονομία της Γροιλανδίας εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παραδοσιακή κουζίνα των Ινουίτ, η οποία βασίζεται κυρίως στα τοπικά τρόφιμα που μπορούν να αλιευθούν στη Γροιλανδία.
Κατά συνέπεια, τα θαλασσινά, ιδίως τα ψάρια, το κρέας φάλαινας και φώκιας, οι γαρίδες και, σε μεγάλο βαθμό, το κρέας ταράνδου, είναι τα πιο συνηθισμένα είδη στο μενού.
Η δανέζικη κουζίνα επηρεάζεται κυρίως από το πρωινό και τα σνακ. Εξαιρετικά δημοφιλές στη Γροιλανδία είναι επίσης το smørrebrød, ένα ανοιχτό σάντουιτς που φτιάχνεται συνήθως από μαύρο ψωμί ή ψωμί ολικής αλέσεως και συνοδεύεται από διάφορα υλικά, από τυρί μέχρι ψάρι.
Το εθνικό πιάτο
Το εθνικό πιάτο των Γροιλανδών και των Ινουίτ είναι η σούπα suaasat, η οποία τρώγεται συνήθως στο σπίτι και προσφέρεται επίσης σε εστιατόρια.
Η πολύ πλούσια σούπα περιέχει κρέας φώκιας, φάλαινας ή ταράνδου, το οποίο συμπληρώνεται με κρέας θαλασσοπουλιών. Συχνά παρασκευάζεται συνδυάζοντας όλα τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.
Προστίθενται πατάτες και η σούπα μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατή με την προσθήκη ρυζιού.
Άλλες σπεσιαλιτέ της Γροιλανδίας
Τα ακόλουθα πιάτα, για παράδειγμα, μπορούν να βρεθούν στο κανονικό μενού της Γροιλανδίας.
- Φρέσκα ψάρια - συχνότερα μπακαλιάρος και σολομός
- Κρέας ταράνδων - υπάρχει σημαντικός πληθυσμός ταράνδων στη νότια Γροιλανδία και το κρέας ταράνδων είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό της γροιλανδικής κουζίνας μετά το ψάρι.
- κρέας φάλαινας - πολύ δημοφιλές στις περιοχές βόρεια του αρκτικού κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου πιάτου mattuk, το οποίο είναι απλώς δέρμα φάλαινας με υποδόριο στρώμα λίπους
- κρέας φώκιας - συνήθως προστίθεται ως συνοδευτικό σε σούπες ή άλλα πιάτα με κρέας
- Άλλα θαλασσινά - εκτός από τα ψάρια και τις φάλαινες, η γροιλανδική κουζίνα είναι πολύ πλούσια σε γαρίδες και μύδια
- Αρνί - ειδικά στο νότο, το αρνί με δεντρολίβανο είναι δημοφιλές. Στην πραγματικότητα, τα πρόβατα είναι άφθονα στα νότια νησιά.
- Βατόμουρα και κράνα - τα μόνα βρώσιμα φρούτα που φυτρώνουν στη φύση (ιδίως στο νότιο τμήμα της Γροιλανδίας) και τα οποία αποτελούν δημοφιλή επιδόρπια
Ποτά
Η Γροιλανδία δεν διαθέτει γνωστά ζυθοποιεία ή αποστακτήρια και δεν υπάρχουν τυπικές τοπικές λεμονάδες.
Το γλυκό ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι η δανέζικη λεμονάδα Faxe Kondi.
Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας πίνουν αρκετό αλκοόλ, ιδίως βότκα και εισαγόμενη μπύρα.
Το τυπικό αλκοολούχο ποτό ονομάζεται Γροιλανδικός καφές, το οποίο είναι ένα κοκτέιλ που παρασκευάζεται από σφηνάκια καφέ στα οποία προστίθενται Kahlua, ουίσκι, Grand Marnier και σαντιγί.
Πώς να φάτε σαν ντόπιος
Δεν υπάρχουν πολλά παραδοσιακά εστιατόρια στη Γροιλανδία. Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας τείνουν να πηγαίνουν σε καφετέριες, τις οποίες θα βρείτε σε όλα τα μεγαλύτερα χωριά.
Τα καλύτερα εστιατόρια για τους τουρίστες βρίσκονται κυρίως σε ξενοδοχεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ντόπιοι τρώνε κυρίως στο σπίτι.
Δεν υπάρχουν γνωστά εστιατόρια γρήγορου φαγητού στη Γροιλανδία.
Συνήθεις τιμές στα εστιατόρια
Το δείπνο σε ένα εστιατόριο θα σας κοστίσει περίπου 200 δρχ. ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.
Παραδείγματα τιμών:
- Κύριο πιάτο (ψάρι ή κρέας ταράνδου) - 170 δρχ.
- Ξένη κουζίνα (συνήθως πίτσα ή ζυμαρικά) - 150 dkk
- Θαλασσινά - 150 dkk
- Τοπική μπύρα 0,5 λίτρου - 70 dkk
Τρόφιμα σούπερ μάρκετ
Σούπερ μάρκετ θα βρείτε σε όλες τις πόλεις και, λαμβάνοντας υπόψη την απομόνωση της Γροιλανδίας από τον έξω κόσμο, είναι καλά εφοδιασμένα.
Στις μεγαλύτερες πόλεις, οι οποίες έχουν περισσότερους από 3.000 κατοίκους, υπάρχουν συνήθως πολλά σούπερ μάρκετ ταυτόχρονα. Σε αυτά τα σούπερ μάρκετ θα βρείτε πάντα τη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων:
- Brugseni
- Pisiffik
Τα μικρότερα σούπερ μάρκετ στη Γροιλανδία λειτουργούν με τις ακόλουθες μάρκες:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Τα καταστήματα διαθέτουν συνήθως πολύ μεγάλη ποικιλία σε κονσέρβες, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και κατεψυγμένα κρέατα όλων των ειδών.
Από τα νωπά προϊόντα, τα σούπερ μάρκετ έχουν λογικά τη μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών.
Από την άλλη πλευρά, η επιλογή των φρούτων και κυρίως των λαχανικών είναι πολύ φτωχή, καθώς εισάγονται στη Γροιλανδία μόνο κατεψυγμένα.
Έμειναν ερωτήσεις;
Αν έχετε ερωτήσεις ή σχόλια σχετικά με το άρθρο...