Πώς να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό για πρώτη φορά

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Υπάρχουν πολλοί προορισμοί στον κόσμο όπου δεν είναι το ίδιο χωρίς ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Είτε θέλετε να εξερευνήσετε τα φυσικά θαύματα των ΗΠΑ, να διασχίσετε τη Νέα Ζηλανδία ή τη Νότια Αφρική, είτε απλά θέλετε να είστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι από τα χρονοδιαγράμματα, τα βήματά σας σίγουρα θα κατευθυνθούν σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η ενοικίαση ενός τέτοιου αυτοκινήτου και τι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε κατά νου; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, έχουμε γράψει έναν βασικό οδηγό για εσάς και τίποτα δεν θα σας εκπλήξει αφού τον διαβάσετε.

Πού μπορείτε να κάνετε κράτηση αυτοκινήτου

Υπάρχουν δεκάδες πύλες κρατήσεων. Η επιλογή ενός αυτοκινήτου λειτουργεί περίπου όπως η επιλογή μιας πτήσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηχανές αναζήτησης για να συγκρίνετε τις προσφορές όλων των διαθέσιμων εταιρειών ενοικίασης ή να κάνετε κράτηση απευθείας στις ιστοσελίδες των επιμέρους εταιρειών ενοικίασης.

Μέσω μηχανών αναζήτησης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πιο απλό να κάνετε κράτηση μέσω μηχανών αναζήτησης. Η Booking.com είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πιο διαφανείς, και τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι.

Όταν κάνετε κράτηση μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, θα γνωρίζετε πάντα από ποια εταιρεία ενοικίασης ενοικιάζετε, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενοικίασης θα πρέπει επίσης να είναι λεπτομερείς. Αποφύγετε τις ιστοσελίδες σύγκρισης με δελεαστικές τιμές, όπου δεν θα βρείτε παρόμοιες πληροφορίες, για παράδειγμα, δεν συνιστούμε τη χρήση του economycarrentals.com.

Η κράτηση μέσω μιας παρόμοιας μηχανής αναζήτησης έχει το πλεονέκτημα ότι συγκρίνει τις περισσότερες προσφορές από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη, οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνετε σε μεμονωμένες ιστοσελίδες εταιρειών ενοικίασης. Επιπλέον, η κράτηση μέσω παρόμοιων ιστότοπων είναι συνήθως φθηνότερη από την κράτηση απευθείας μέσω του ιστότοπου της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων.

Κάντε κράτηση αυτοκινήτου με την booking.com

Από την άλλη πλευρά, ένα από τα μειονεκτήματα είναι η ανάγκη να διαβάσετε λεπτομερώς και δύο φορές τους όρους ενοικίασης. Συχνά συμβαίνει ότι μετά την επιλογή μιας συγκεκριμένης προσφοράς, οι όροι ενημερώνονται και διαφέρουν από το αρχικό κείμενο. Γι' αυτό διαβάστε τους ξανά πριν πληρώσετε.

Όταν κάνετε κράτηση, πληρώνετε τα χρήματα απευθείας στον ιστότοπο και τυχόν αλλαγές ή ακυρώσεις διεκπεραιώνονται μέσω αυτού.

Μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων

Κάθε εταιρεία ενοικίασης, φυσικά, λειτουργεί τα δικά της συστήματα κρατήσεων μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η κράτηση του αυτοκινήτου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η επιλογή είναι πιο ακριβή από τις προαναφερθείσες μηχανές αναζήτησης, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Συνιστούμε πάντα να συγκρίνετε τις προσφορές.

Ιδιαίτερα σε premium τοποθεσίες, δηλαδή σε πολύ τουριστικά μέρη ή σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορεί να είναι φθηνότερη η κράτηση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας ενοικίασης. Ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως είναι οι Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Sixt, Hetz, Alamo, Thrifty και άλλες.

Εταιρείες ενοικίασης που πρέπει να αποφεύγετε

Δεν είναι όλες οι εταιρείες αξιόπιστες και, παρά τη δελεαστική τιμή, καταλήγουν να χρεώνουν γελοίες χρεώσεις ή να προσπαθούν να επινοήσουν διάφορες ζημιές και να χρεώσουν την κάρτα σας αφού επιστρέψετε το αυτοκίνητο.

Παραδοσιακά, οι χειρότερες εταιρείες ενοικίασης περιλαμβάνουν τις Goldcar, Centauro, Firefly, Record και InterRent.

Στο αεροδρόμιο ή στην πόλη;

Ελέγχετε πάντα τις τιμές ενοικίασης στο υποκατάστημα του αεροδρομίου και σε μια κοντινή πόλη. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν έως και κατά δεκάδες τοις εκατό σε ένα υποκατάστημα εκτός αεροδρομίου (αλλά δεν χρειάζεται να διαφέρουν), οπότε συγκρίνετε αν αξίζει να κάνετε ένα σύντομο ταξίδι από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας την τοπική συγκοινωνία. Για πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές από περισσότερα από 600 αεροδρόμια, ανατρέξτε στους οδηγούς μας.

Πότε να κάνετε κράτηση και πόσο κοστίζει η ενοικίαση αυτοκινήτου

Γενικά, όσο νωρίτερα κλείσετε το αυτοκίνητό σας, τόσο λιγότερο πληρώνετε. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και οι ιστότοποι κρατήσεων όπως το booking. com επιτρέπουν τη δωρεάν ακύρωση 48 ώρες πριν από την ενοικίαση, οπότε τίποτα δεν σας εμποδίζει να κάνετε κράτηση αρκετά νωρίτερα για να είστε σίγουροι και να ελέγχετε τις τιμές κατά διαστήματα - ακόμη και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων μπορεί να έχουν διάφορες εκπτωτικές προσφορές.

Επιπλέον, όπως και με τις πτήσεις, δεν έχει σημασία μόνο πόσο νωρίτερα κάνετε κράτηση για το αυτοκίνητο, αλλά και για ποιες ημερομηνίες.

Στους προορισμούς διακοπών, θα πληρώσετε τα περισσότερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ το χειμώνα οι τιμές είναι συχνά παράλογα χαμηλές, στις χαμηλές εκατοντάδες κορώνες την ημέρα (για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία).

Κάντε κράτηση για την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας εκ των προτέρων

Εξαρτάται ακόμη και από τις ημέρες που θα νοικιάσετε το αυτοκίνητο. Αν πρόκειται να πάτε σε τουριστικό προορισμό, οι τιμές του Σαββατοκύριακου θα είναι οι ακριβότερες (συνήθως ξεκινούν το μεσημέρι της Πέμπτης και τελειώνουν το μεσημέρι της Δευτέρας), ενώ οι καθημερινές θα είναι οι ακριβότερες στις μεγάλες πόλεις όπου τα αυτοκίνητα ενοικιάζονται για δουλειά.

Κάθε φορά που κάνετε κράτηση, συμπληρώνετε την ημερομηνία και την ακριβή ώρα παραλαβής, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Οι τιμές υπολογίζονται για κάθε ημέρα. Αν νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο την Παρασκευή στις 10:30 π.μ. και το επιστρέψετε το Σάββατο στις 10:30 π.μ., θα πληρώσετε για 1 ημέρα, αλλά αν το επιστρέψετε στις 11:00 π.μ., θα πληρώσετε για 2 ολόκληρες ημέρες.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ενοικίασης, τόσο λιγότερο πληρώνετε ανά ημέρα. Για παράδειγμα, αν νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στις ΗΠΑ για 14 ημέρες, πιθανότατα θα είστε κάτω από 30 usd την ημέρα.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την παραγγελία

Υπάρχουν διάφορα δύσκολα πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν ψάχνετε για τις φθηνότερες προσφορές, μερικά από τα οποία μπορεί να κάνουν κακό στο πορτοφόλι σας. Εν ολίγοις, όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού: διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ασφάλιση, απαλλαγή και προκαταβολή

Οι τρεις μαγικές λέξεις που πιθανότατα θα διαβάσετε πιο συχνά όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο. Είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Μπορείτε να τακτοποιήσετετην ασφάλιση είτε μέσω τρίτου μέρους, για παράδειγμα όταν κάνετε κράτηση μέσω του booking.com, είτε εντελώς ανεξάρτητα με άλλη εταιρεία, είτε απευθείας με την εταιρεία ενοικίασης.

Η επιλογή της ασφάλισης από τρίτους είναι φθηνότερη, αλλά από την άλλη πλευρά, η "γραφειοκρατία" σε περίπτωση προβλήματος είναι λίγο πιο περίπλοκη. Αν κάνετε ασφάλιση μέσω τρίτου και συμβεί κάτι, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων θα χρεώσει την κάρτα σας και στη συνέχεια θα ζητήσετε αποζημίωση από την εταιρεία στην οποία κάνατε την ασφάλιση.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε ασφαλιστεί απευθείας στην εταιρεία ενοικίασης, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τίποτα και η εταιρεία ενοικίασης αναλαμβάνει όλη τη γραφειοκρατία για εσάς. Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω ασφάλιση είναι σημαντικά ακριβότερη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει την ίδια την τιμή ενοικίασης.

Η βασική τιμή περιλαμβάνει σχεδόν πάντα την ασφάλεια CDW (Collision Damage Waiver), αλλά αυτή καλύπτει μόνο ζημιές στο αμάξωμα μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν καλύπτει ζημιές στο εσωτερικό, στα παράθυρα, στο πλαίσιο ή στα ελαστικά.

Μπορείτε πάντα να προσθέσετε μεμονωμένα στοιχεία στην τιμή, ή μπορείτε να επιλέξετε ένα πλήρες ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου με μηδενική απαλλαγή (συνήθως αναφέρεται ως LDW ή FDW). Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, τον τύπο του αυτοκινήτου και τη διάρκεια της ενοικίασης.

Συνήθως κυμαίνονται από περίπου 25 usd ανά ημέρα όταν ρυθμίζονται μέσω ενός "τρίτου μέρους", ή από 25 usd έως 60 usd όταν ρυθμίζονται απευθείας μέσω της εταιρείας ενοικίασης.

Το εκπιπτόμενο ποσό είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να σας χρεώσει η εταιρεία ενοικίασης σε περίπτωση ζημίας ή κλοπής του αυτοκινήτου. Τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται από εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ (το μέγιστο που συναντήσαμε ήταν 2.500 ευρώ).

Εάν αγοράσετε πλήρη ασφάλιση με μηδενικό εκπιπτόμενο ποσό, δεν πληρώνετε τίποτα εάν το αυτοκίνητό σας υποστεί ζημιά ή κλαπεί, αλλά και πάλι, με την ασφάλιση υπέρ τρίτων, η εταιρεία ενοικίασης παίρνει πρώτα τα χρήματα και στη συνέχεια ζητάτε τη ζημιά από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Προσοχή! Εάν δεν πληρώσετε για πλήρη ασφάλιση (LDW ή FDW) και περιλαμβάνεται μόνο η βασική ασφάλιση CDW (δηλ. συνήθως μόνο για το αμάξωμα), το ποσό της απαλλαγής θα ισχύει μόνο για αυτή την ασφάλιση.

Εάν έχετε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο χωρίς πλήρη ασφάλιση με μόνο βασική CDW και καταστρέψετε τον κινητήρα, τον συμπλέκτη ή άλλο μέρος του αυτοκινήτου, θα πληρώσετε ολόκληρο το ποσό της ζημιάς, όχι μόνο το μέγιστο ποσό της "απαλλαγής".

Ηκατάθεση είναι το ποσό που θα μπλοκαριστεί την ημέρα της ενοικίασης και θα ξεμπλοκαριστεί όταν επιστρέψετε το αυτοκίνητο, εάν το επιστρέψετε με ασφάλεια. Σημειώστε ότι τα χρήματα δεν ξεμπλοκάρονται αυτόματα την ημέρα της επιστροφής, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Και πάλι, το ποσό της εγγύησης ποικίλλει ευρέως μεταξύ των εταιρειών ενοικίασης και μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 2 500 ευρώ. Συχνά η προκαταβολή είναι ίση με την αυτοτελή αποζημίωση, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Το πόσα χρήματα θα κλειδώσει η εταιρεία ενοικίασης εξαρτάται και πάλι από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν κλείσετε πλήρη κάλυψη απευθείας από την εταιρεία ενοικίασης, θα υπάρχει μικρή ή καθόλου εγγύηση, αν η πλήρης κάλυψη με μηδενική απαλλαγή κλείνεται μέσω τρίτου (για παράδειγμα, renalcars.com ή μια παραδοσιακή ασφαλιστική εταιρεία), δεν θα αποφύγετε την εγγύηση.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε στην κάρτα σας αρκετά χρήματα που δεν θα χρειαστείτε άμεσα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ή για μερικές εβδομάδες μετά.

Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα;

Σχετικό με την κατάθεση είναι το αιώνιο ερώτημα σχετικά με τον τύπο της πιστωτικής κάρτας. Χρειάζεστε πιστωτική κάρτα για να δανειστείτε. Αυτό απαιτούν οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων για να μπλοκάρουν την κατάθεσή σας.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπου μπορείτε να τα καταφέρετε με χρεωστική κάρτα, αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ακριβή ασφάλεια με μηδενική απαλλαγή. Οι περιπτώσεις όπου ανακαλύπτετε επί τόπου ότι δεν σας δανείζουν αυτοκίνητο μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε πιστωτική κάρτα είναι συνηθισμένες.

Οι πιστωτικές κάρτες είναι πιο αξιόπιστες για τις εταιρείες ενοικίασης από ό,τι οι χρεωστικές κάρτες, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πελάτης θα έχει όντως αρκετά χρήματα αν χρειαστεί. Ο δανεισμός με πιστωτική κάρτα είναι επίσης καλύτερος για εσάς - αν μπλοκαριστεί μια μεγάλη κατάθεση, θα "χάσετε" τα χρήματα της τράπεζας και όχι τα δικά σας άμεσα.

Προσοχή στην πολιτική καυσίμων

Η πολιτική καυσίμων θα πρέπει να δηλώνεται σαφώς ήδη κατά την κράτηση του αυτοκινήτου. Η πιο συνηθισμένη και διαφανής είναι η λεγόμενη "Full - Full". Νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο με γεμάτο ρεζερβουάρ και το επιστρέφετε με γεμάτο ρεζερβουάρ, πληρώνοντας τη βενζίνη ακριβώς όπως την περνάτε.

Φθηνότερη τιμή μπορεί να προσφέρουν οι εταιρείες ενοικίασης με πολιτική "Full - Empty" ή επίσης "Prepaid Fuel", δηλαδή "Full - Empty", όπου νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο με γεμάτο ρεζερβουάρ και το επιστρέφετε με άδειο. Αποφύγετε τέτοιες προσφορές. Δεν σημαίνει ότι θα πάρετε δωρεάν αυτοκίνητο με γεμάτο ρεζερβουάρ.

Πληρώνετε τη βενζίνη εκ των προτέρων, αλλά μπορείτε να επιστρέψετε το αυτοκίνητο με άδειο ρεζερβουάρ όταν το επιστρέψετε. Πρώτον, η εταιρεία ενοικίασης θα σας χρεώσει την υψηλότερη δυνατή τιμή για τη βενζίνη, και δεύτερον, θα παρακολουθείτε συνεχώς το δείκτη καυσίμου στο τέλος της περιόδου ενοικίασης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πληρώσετε παραπάνω και δεν θα επιστρέψετε το αυτοκίνητο "άδειο".

Όρια χιλιομέτρων και περιορισμοί στην περιοχή κίνησης

Δώστε προσοχή στο στοιχείο "Μίλια/χιλιόμετρα". Δεν σας επιτρέπουν όλες οι εταιρείες ενοικίασης να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας σε απεριόριστες αποστάσεις. Θα το κάνουν, αλλά θα πληρώσετε για την υπέρβαση του ελεύθερου ορίου.

Αν λέει "απεριόριστα", τότε μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο όσο μακριά θέλετε. Αν όχι, υπάρχει πάντα ένας μέγιστος αριθμός χιλιομέτρων που μπορείτε να οδηγήσετε δωρεάν (ανά ημέρα) και ένα ποσό για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο, συνήθως γύρω στο 1 usd.

Είναι επίσης σύνηθες οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να απαγορεύουν τα ταξίδια σε άλλες χώρες. Εάν θέλετε να κατευθυνθείτε εκτός της χώρας όπου νοικιάζετε αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε πάντα εκ των προτέρων ότι αυτό είναι εφικτό.

Αριθμός οδηγών

Κάθε φορά που κάνετε κράτηση, συμπληρώνετε αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον οδηγό. Εάν δεν προσθέσετε αυτή την υπηρεσία, θεωρείται αυτόματα ότι θα οδηγεί μόνο το άτομο για το οποίο νοικιάζεται το αυτοκίνητο.

Εάν το αυτοκίνητο οδηγείται από άλλον οδηγό από αυτόν που αναγράφεται στη σύμβαση, αυτό δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το αυτοκίνητο ή εάν συμβεί ατύχημα, είτε οφείλεται σε υπαιτιότητα είτε όχι, και το αυτοκίνητο οδηγείται από κάποιον που δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση, το σύνολο του κόστους θα είναι δική σας ευθύνη. Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχετε πληρώσει πλήρη ασφάλιση με μηδενική απαλλαγή.

Ηλικία του οδηγού ή νέοι και ηλικιωμένοι πληρώνουν επιπλέον

Εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο και είστε κάτω των 25 ετών ή άνω των 65 ετών, υπάρχει πρόσθετη χρέωση για νέους οδηγούς, η οποία είναι αναπόφευκτη σε οποιαδήποτε εταιρεία ενοικίασης οπουδήποτε στον κόσμο.

Είναι στατιστικό γεγονός ότι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων το γνωρίζουν αυτό. Σε ορισμένες χώρες, πρέπει να καταβληθεί ακόμη υψηλότερη υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης εάν οδηγεί ένας νέος οδηγός.

Τα ποσά είναι πραγματικά υψηλά και όχι σπάνια υπερβαίνουν την πλήρη τιμή ενοικίασης.

Εάν είστε κάτω των 21 ετών, οι περισσότερες χώρες δεν θα σας νοικιάσουν καθόλου αυτοκίνητο - ακόμη και έναντι αμοιβής.

Τύπος αυτοκινήτου

Όταν κάνετε κράτηση, μπορείτε φυσικά να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη και κατηγορίες αυτοκινήτων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η εταιρεία ενοικίασης δεν εγγυάται μια συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο. Σημειώνετε πάντα "... ή παρόμοιο", που σημαίνει ότι θα σας νοικιάσουν το ίδιο ή παρόμοιο αυτοκίνητο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι τα αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμα, ειδικά στις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.

Ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς επιστροφή

Αν και είναι δελεαστικό να προγραμματίσετε ένα επικό οδοιπορικό σε όλη τη χώρα, είναι λιγότερο πρακτικό να επιστρέψετε στον τόπο όπου νοικιάσατε το αυτοκίνητο. Η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο σε διαφορετικό υποκατάστημα (αλλά πάντα στην ίδια χώρα). Ωστόσο, ελέγξτε πολύ προσεκτικά την τελική τιμή και ελέγξτε τα στοιχεία με πληροφορίες σχετικά με το τι δεν περιλαμβάνεται στην τιμή.

Κάντε κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς επιστροφή

Τα τέλη ενοικίασης αυτοκινήτων με απλή μετάβαση μπορεί να είναι πολύ υψηλά, συχνά πολλές φορές περισσότερα από το κόστος της ίδιας της ενοικίασης. Οι λιγότερο αξιόπιστες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν περιλαμβάνουν αυτό το τέλος στη συνολική τιμή, απλώς το αναφέρουν με μικρά γράμματα στις πληροφορίες σχετικά με το τι δεν περιλαμβάνεται στην τιμή.

Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις όπου το τέλος μιας διαδρομής δεν είναι συγκλονιστικά υψηλό, συνήθως σε μικρότερες χώρες, νησιά, αλλά και σε ορισμένες εταιρείες ενοικίασης στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική ή ευρωπαϊκές χώρες.

Ακριβός πρόσθετος εξοπλισμός

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, πιθανότατα θα κλείσετε μαζί με το αυτοκίνητό σας και ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Ωστόσο, ρίξτε μια καλή ματιά στο πόσο θα σας κοστίσει. Οι τυπικές τιμές για μια εβδομάδα ενοικίασης είναι περίπου 1 ευρώ και ίσως είναι καλύτερα να πάρετε το κάθισμα από το σπίτι, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες το μεταφέρουν δωρεάν.

Αποφύγετε εντελώς να πληρώσετε επιπλέον για το GPS, με τις τιμές να φτάνουν συχνά σε παράλογα επίπεδα της τάξης των 100 ευρώ την εβδομάδα.

Τι θα χρειαστώ

Αναφέραμε τις κύριες παγίδες που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την κράτηση του ίδιου του αυτοκινήτου. Τι πρέπει όμως να φέρετε μαζί σας για να πάρετε καθόλου αυτοκίνητο προς ενοικίαση;

Πρώτα απ' όλα, χρειάζεστε μια πιστωτική κάρτα στο όνομα του οδηγού με τον οποίο κάνατε κράτηση για το αυτοκίνητο. Αναφέραμε παραπάνω το θέμα των χρεωστικών έναντι των πιστωτικών καρτών.

Ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο είναι η διεθνής άδεια οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν έχετε άδεια οδήγησης της ΕΕ και ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν απαιτείται διεθνής άδεια οδήγησης.

Πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας την κανονική σας άδεια οδήγησης, χωρίς την οποία η διεθνής άδεια είναι άκυρη.

Σας συνιστούμε επίσης να κατεβάζετε offline χάρτες στο τηλέφωνό σας στο σπίτι και να μην ξοδεύετε περιττά χρήματα για εξοπλισμό GPS.

Πώς λειτουργεί επί τόπου

Όταν παραλαμβάνετε το αυτοκίνητό σας

Κατά την παραλαβή, ενδέχεται να συναντήσετε 3 τύπους παραλαβής. Στα μεγαλύτερα αεροδρόμια, τα γκισέ ενοικίασης αυτοκινήτων βρίσκονται συνήθως όλα μαζί σε ένα ειδικό κτίριο με σαφή σήμανση, ή μπορείτε να πάρετε μόνοι σας το τοπικό λεωφορείο ή τρένο για να φτάσετε σε αυτά, το οποίο είναι πάντα δωρεάν.

Στα μικρότερα αεροδρόμια υπάρχουν γκισέ ακριβώς στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στα μικρότερα αεροδρόμια μπορείτε να βρείτε έναν άνθρωπο με πινακίδα για να σας πάει στο υποκατάστημα.

Στο γκισέ θα παραδώσετε στη συνέχεια όλα τα απαραίτητα έγγραφα (διαβατήριο/ταυτότητα και διεθνές δίπλωμα οδήγησης) και θα αρνηθείτε τυχόν πρόσθετες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία ενοικίασης. Συνήθως πρόκειται για προσφορά LDW (δηλαδή πλήρη ασφάλιση με μηδενική απαλλαγή) ή προπληρωμένο ρεζερβουάρ.

Συνήθως η ασφάλιση γίνεται εκ των προτέρων και η προπληρωμένη δεξαμενή δεν είναι συνήθως οικονομικά αποδοτική.

Στη συνέχεια παρουσιάζετε την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή του μισθώματος και συνήθως δεσμεύουν μια προκαταβολή του προκαθορισμένου ποσού σε αυτήν. Αυτό αναφέρεται πάντα στους όρους και τις προϋποθέσεις της ενοικίασης.

Μετά από αυτό, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να πάρετε στην κατοχή σας το αυτοκίνητο. Θα σας δίνεται πάντα ένα υπόδειγμα, το οποίο είτε εσείς είτε ο υπάλληλος της εταιρείας ενοικίασης συμπληρώνει μπροστά σας, σε ποια σημεία και πόσο σοβαρά έχει υποστεί ζημιά το αυτοκίνητο. Μην υποτιμάτε τον έλεγχο και συμπληρώστε κάθε ορατή ζημιά, από μικρές γρατζουνιές μέχρι βρώμικο εσωτερικό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παραδώσετε το υπόδειγμα στον υπάλληλο ή να το ρίξετε στα προβλεπόμενα κουτιά κατά την έξοδό σας από το χώρο στάθμευσης (αυτό συνηθίζεται στις ΗΠΑ, για παράδειγμα).

Όταν το αυτοκίνητο παραδίδεται

Πριν παραδώσετε το αυτοκίνητό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εξαιρετικά βρώμικο και αν είναι, πηγαίνετε το σε πλυντήριο αυτοκινήτων και σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα. Θα σας βγει φθηνότερα από το τέλος ρύπανσης που θα χρεώσει η εταιρεία ενοικίασης (συνήθως γύρω στα 60 usd).

Η επιστροφή του ίδιου του αυτοκινήτου είναι συνήθως μια γρήγορη τυπική διαδικασία. Φτάνετε, παραδίδετε τα κλειδιά και τελειώσατε. Σε ορισμένες εταιρείες ενοικίασης, ένας υπάλληλος θα επιθεωρήσει το αυτοκίνητο αμέσως και θα σας πει τι, αν κάτι, δεν πάει καλά, σε άλλες δεν συναντάτε καν ζωντανό άνθρωπο και ρίχνετε τα κλειδιά σε ένα προετοιμασμένο κουτί.

Ενώ η παραλαβή ενός αυτοκινήτου εκτός των ωρών λειτουργίας της εταιρείας ενοικίασης είτε δεν είναι καθόλου δυνατή είτε υπόκειται σε ειδική επιβάρυνση, οι επιστροφές εκτός των ωρών λειτουργίας είναι συνήθως δωρεάν. Αφήνετε τα κλειδιά στο κουτί στο γκισέ.

Καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τις καταστάσεις της πιστωτικής σας κάρτας για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά την επιστροφή σας. Οι περισσότερες αξιόπιστες εταιρείες ενοικίασης θα σας ειδοποιήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα (ή ακόμη και αν πληρώσετε πρόστιμο) πριν αφαιρέσουν τα χρήματα από το μπλοκάκι σας, αλλά υπάρχουν ορισμένες εταιρείες ενοικίασης που δεν μπαίνουν στον κόπο να σας ειδοποιήσουν.

Συμπέρασμα

Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να κάνει τα ταξίδια πολύ πιο εύκολα, αλλά και να επεκτείνει το ταξίδι σας σε νέα μέρη που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να πάτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να μελετάτε καλά τους όρους και τις προϋποθέσεις ενοικίασης και, κυρίως, να τους κατανοείτε.

Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, η φαινομενικά φθηνότερη προσφορά μπορεί να μην είναι τελικά και η φθηνότερη. Καθώς υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε, θα κλείσουμε με μια σύντομη περίληψη.

Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων

  • Η ασφάλιση δεν περιλαμβάνεται συνήθως στη βασική τιμή. Μπορείτε να ρυθμίσετε μια φθηνότερη μέσω τρίτου, με την επιφύλαξη ότι σε περίπτωση αξίωσης ασφάλισης, θα πρέπει να τα χειριστείτε όλα μόνοι σας και η εταιρεία ενοικίασης θα κλειδώσει μια μεγάλη προκαταβολή. Η άλλη επιλογή είναι η σημαντικά ακριβότερη ασφάλιση απευθείας μέσω της εταιρείας ενοικίασης. Το πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρεία ενοικίασης θα χειριστεί το ενδεχόμενο για εσάς και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα, καθώς και χαμηλή ή καθόλου προκαταβολή.
  • Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε μια πιστωτική κάρτα και να έχετε επαρκές όριο σε αυτήν για να μπλοκάρετε την εγγύηση. Ο δανεισμός με χρεωστική κάρτα είναι δυνατός μόνο σε ορισμένες εταιρείες ενοικίασης και συχνά συνοδεύεται από υψηλές καταθέσεις.
  • Μην ξεγελιέστε από την πολιτική καυσίμων- η ενοικίαση και η επιστροφή του αυτοκινήτου με γεμάτο ρεζερβουάρ είναι η βέλτιστη λύση.
  • Όταν επιστρέψετε, ελέγχετε τακτικά την πιστωτική σας κάρτα, καθώς οι λιγότερο αξιόπιστες εταιρείες ενοικίασης ενδέχεται να συνεχίσουν να χρεώνουν πρόσθετες χρεώσεις.