Παρίσι
Παρίσι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Παρίσι

Μουσείο του Λούβρου

David Eiselt ενημερωμένο 20. 1. 2024
Λούβρο

Το Musée des Beaux-Arts στο Παρίσι είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο και κατατάσσεται στη 2η θέση σε μέγεθος μετά το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Είναι διάσημο για τις περίφημες συλλογές του, ιδίως για τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, αλλά έχει επίσης παρουσιαστεί σε ταινίες και βιβλία. Βρίσκεται στο πρώην Παλάτι του Λούβρου, το παλάτι των Γάλλων βασιλιάδων. Ήδη από τον 12ο αιώνα υπήρχε εδώ ένα φρούριο, τα ερείπια του οποίου μπορεί κανείς να δει στο υπόγειο του μουσείου. Οι αρχικές συλλογές του 16ου αιώνα αποκτήθηκαν από τον βασιλιά Λουδοβίκο 14ο, αλλά μόλις το 1793 το μουσείο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο παλάτι. Ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της συλλογής, εισάγοντας έργα από όλο τον κόσμο. Το μουσείο, όπως είναι σήμερα, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, αλλά η περίφημη γυάλινη πυραμίδα στην είσοδο άνοιξε το 1989.

Η διανομή και οι συλλογές του μουσείου

Συνολικά, το μουσείο χωρίζεται σε 7 τμήματα και περιλαμβάνει πάνω από 550.000 αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 35.000 εκτίθενται.

 • Αιγυπτιακές αρχαιότητες - θα βρείτε τη μεγαλύτερη συλλογή πολιτισμού εκτός Αιγύπτου. Θα δείτε έργα τέχνης, παπύρους, ρούχα, καθώς και τις ίδιες τις μούμιες.
 • Αρχαιότητες της Εγγύς Ανατολής - προέρχονται από τις περιοχές πριν από την επιρροή του Ισλάμ, δηλαδή από το Λεβάντε, τη Μεσοποταμία και την Περσία.
 • Ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες - από τις παλαιότερες συλλογές του μουσείου. Οι συλλογές περιλαμβάνουν διάσημα έργα τέχνης, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, Νίκες όπως η Φτερωτή Νίκη, οι θεοί Ήρα και Απόλλων και πολλά άλλα.
 • Ηισλαμική τέχνη από όλο τον κόσμο είναι η νεότερη συλλογή του μουσείου. Εδώ θα βρείτε εκθέματα από κεραμικά, γυαλί, μέταλλο ή ακόμα και ελεφαντόδοντο, καθώς και χαλιά.
 • Γλυπτική - περιλαμβάνει έργα έως το 1850 που δεν ανήκουν στον ελληνικό και ρωμαϊκό τομέα. Τα εκθέματα είναι κυρίως γαλλική γλυπτική από τη ρωμανική τέχνη και μετά.
 • Διακοσμητικές τέχνες και τα τμήματά της - συλλογές από τον Μεσαίωνα έως τον 19ο αιώνα. Πρόκειται κυρίως για κεραμικά, χάλκινα ή κοσμήματα του στέμματος.
 • Τμήμα ζωγραφικής - η σημαντικότερη συλλογή με πίνακες ζωγραφικής από τον 13ο αιώνα έως το 1848. Περισσότεροι από τους μισούς πίνακες προέρχονται από Γάλλους καλλιτέχνες, αλλά θα βρείτε επίσης σημαντικά έργα Ιταλών καλλιτεχνών, όπως ο Ραφαήλ, ο Μιχαήλ Άγγελος ή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, και Ολλανδών καλλιτεχνών, όπως ο Βερμέερ και ο Ρέμπραντ. Η τελευταία ενότητα είναι οι εκτυπώσεις και τα σχέδια, δηλαδή τα έργα σε χαρτί. Περιλαμβάνουν χαλκογραφίες, βιβλία και άλλες εκτυπώσεις.

Δεν θα χρειαστείτε ούτε 1 ημέρα για να δείτε όλες τις συλλογές με την ησυχία σας. Πραγματικά θα πρέπει να διαθέσετε τουλάχιστον μισή μέρα, αλλά καλύτερα μια ολόκληρη μέρα, ανάλογα με το τι θέλετε να δείτε. Το κτίριο του μουσείου αποτελείται από 3 πτέρυγες (που ονομάζονται Richelieu, Sully και Denon) και η καθεμία έχει 5 επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες και ανελκυστήρες. Είναι απαραίτητο να πάρετε μαζί σας έναν δωρεάν χάρτη του μουσείου, καθώς είναι εύκολο να χαθείτε εδώ. Υπάρχουν 3 είσοδοι για το ίδιο το μουσείο. Η κύρια είναι μέσω μιας μεγάλης γυάλινης πυραμίδας, αλλά συχνά υπάρχουν μεγάλες ουρές. Η επόμενη είσοδος είναι μέσω του υπόγειου εμπορικού κέντρου Carrousel du Louvre μετά τη 2η μικρότερη πυραμίδα και η 3η είσοδος είναι η Porte des Lions στην πτέρυγα Denon.

Τέλη εισόδου και τρόπος αγοράς εισιτηρίων

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια από την πόρτα, αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε τις μεγάλες ουρές (συχνά πάνω από μία ώρα), ή ελαφρώς ακριβότερα μέσω διαδικτύου, αλλά σπάνια θα περιμένετε πάνω από 30 λεπτά για να μπείτε. Οι νέοι κάτω των 18 ετών και οι φοιτητές κάτω των 26 ετών με ταυτότητα εισέρχονται δωρεάν, αλλά ακόμη και αυτοί καλό είναι να αγοράζουν εισιτήριο μηδενικού κόστους online για να αποφύγουν τις ουρές.

Τα διαδικτυακά εισιτήρια είναι για συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία και δεν ισχύουν για άλλες ώρες, γι' αυτό ελάτε νωρίς. Ο μόνος τόπος πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι ο επίσημος ιστότοπος www.louvre.fr.

Τιμές εισιτηρίων:

 • Ενήλικες στην είσοδο - 15 eur
 • Ενήλικες μέσω διαδικτύου - 17 eur
 • Παιδιά και φοιτητές έως 25 ετών - δωρεάν (με την επίδειξη της κάρτας ISIC)
 • Κάτοχοι τουParis Museum Pass - δωρεάν (πρέπει να κάνετε κράτηση για την είσοδό σας ηλεκτρονικά )

Η δωρεάν είσοδος το πρώτο Σάββατο βράδυ κάθε μήνα καταργήθηκε το 2021.

Ώρες λειτουργίας

Το ωράριο λειτουργίας ποικίλλει ελαφρώς και είναι πάντα κλειστό την Τρίτη.

 • Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ,
 • Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00-21:45,
 • Για τις τρέχουσες ώρες, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο.

Πώς να έρθετε εδώ

Το μουσείο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, με το πάρκο Jardin des Tuileries μπροστά του. Οι γραμμές 1 και 7 του μετρό οδηγούν στο σταθμό Palais-Royal Musée du Louvre και η γραμμή 14 στο σταθμό Pyramides. Υπάρχουν επίσης αρκετές στάσεις λεωφορείων και γκαράζ στάθμευσης σε κοντινή απόσταση, τα οποία χρεώνουν τέλος.

Διαμονή στο Μουσείο του Λούβρου

Είστε πραγματικός λάτρης της τέχνης και θέλετε να περάσετε μερικές ημέρες στο Λούβρο; Τότε ένα από τα κοντινά ξενοδοχεία θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμο, εξαλείφοντας το χρόνο μετακίνησης.

Το φθηνότερο ξενοδοχείο με τιμές γύρω στα 121 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 2 άτομα σε απόσταση περίπου 5 λεπτών με τα πόδια ονομάζεται Montpensier, ενώ το πλησιέστερο κατάλυμα λίγα μόλις βήματα από το Λούβρο είναι το 5* Hôtel du Louvre by Hyatt με τιμές από 293 ευρώ.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.